O smíru se společností CTP Invest, která na kraji Hradce načerno rozestavěla haly, se nehlasovalo

27. září 2017

Zastupitelé Hradce Králové měli na úterním jednání jako jeden z bodů návrh soudního smíru se společností CTP Invest. Ta na kraji města u výpadovky na Třebechovice před lety načerno rozestavěla skladové haly a letos v únoru na město podala žalobu o zaplacení náhrady škody ve výši víc než 20 milionů korun. Firma tvrdí, že ji škoda vznikla postupem radnice ve věci získání dodatečného stavebního povolení. Hradečtí zastupitelé ale o smíru nakonec nehlasovali.

Primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu totiž hned na začátku zasedání daný bod z programu stáhl. Důvodem jsou chybějící podklady od Ministerstva dopravy o tom, kde by se v budoucnu měla napojovat severní tangenta města na silnici první třídy číslo 11.

Čtěte také

„My jsme to chystali na záříjové zastupitelstvo proto, protože ten odklad královéhradeckého stavebního úřadu je do konce října. Opakovaně jsme tlačili na ministerstvo abychom měli varianty sjezdů z plánované severní tangenty tak, abychom tomu to hlasování mohli přizpůsobit," říká Zdeněk Fink.

Podklady mají být hotové do konce roku

Zatím tak není jisté, jestli by se napojení nekřížilo s případnými příjezdovými cestami k rozestavěným halám.

„Tak by se nám mohlo stát, že Ředitelství silnic a dálnic naplánuje sjezd, který bude třeba trošku komplikovaný tím, že bychom povolili ten sjezd k té původní podobě a nám by se potom jako prodražilo to napojení na severní tangentu. Tady CTP nijak neohrožuje severní tangentu, ta má svůj koridor. Jedná se pouze o varianty těch sjezdů," doplňuje primítor Zdeněk Fink.

Mapa Hradce Králové - černá stavba

Stavební povolení firma od úřadu zatím nemá proto, že od města nezískala souhlas s vybudováním přístupové cesty přes městské pozemky. Po podání žaloby o náhradu škody soud obě strany vyzval k jednání o smírném řešení sporu. To navrhli zástupci CTP. Městu nabízí mimo jiné 10 milionů korun.

Návrh na smír už dříve odmítla rada města

Konečné slovo ale musí mít zastupitelstvo. Opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Strany zelených ale nevidí pro další hlasování o halách důvod: „Já úplně nerozumím tomu, proč se nám to sem stále vrací opakovaně a opakovaně. Není tady žádný nový impuls, proč bychom měli změnit svůj názor. Navíc, ta nabídka byla v minulosti 15 milionů korun, nyní je jen 10 milionů korun. Takže kdybychom se na to dívali jen ekonomicky, a já se na to ekonomicky nechci dívat, tak to nedává vůbec žádný smysl."

Marketingový ředitel společnosti CTP Július Hájek se k odložení hlasování o smíru nechtěl podrobně vyjadřovat: „V tuto chvíli nám není známo jednoznačné závazné stanovisko města. Z toho důvodu nemůžeme a nebudeme komentovat naše další kroky."

Firma CTP dosud v Hradci Králové proinvestovala 270 milionů korun, na pokutách za stavbu bez povolení zaplatila zhruba 1 milion 300 tisíc.

autor: ova
Spustit audio