O sladké chvíle v lužanském kostele je velký zájem. Med pomáhá lidem ve složitých situacích

23. srpen 2019

Venku je pekelné horko, v sakristii kostela sv. Maří  Magdalény v Lužanech na Jičínsku příjemný chládek a sladce to tam voní včelím voskem. Medomet hučí a my sledujeme při práci nejen  Davida Rejlka, ředitele Oblastní charity Jičín, ale i jeho nadšené pomocníky Štěpánku, Šárku a Ondru.  

Dozvídáme se, že vytáčení medu se v charitě stalo doslova společenskou událostí a zájemci o něj se dokonce zapisují do pořadníku. Jestli chcete vědět, proč je medomet právě v sakristii, poslechněte si naši reportáž:

Jak pro Štěpánku, tak i pro další zaměstnance Oblastní charity Jičín je vytáčení medu sladkým svátkem, který jim zpříjemňuje běžné pracovní dny.

Čtěte také

Výtěžek z prodeje charitního medu navíc pomáhá lidem, kteří se ocitnou ve složité životní situaci.

„Včely chováme proto, že jsme chtěli mít i vlastní peníze na svou činnost. Jsme sice podporováni z dotací, ale ty podléhají přísným pravidlům. Mnohdy ale děláme práci, která přesahuje zákon o sociálních službách: například potkáme rodinu, jíž vyhořel dům a než se dostane k dávkám nebo k penězům od pojišťovny, tak potřebuje rychlou pomoc. Část této pomoci sice můžeme pokrýt z Tříkrálové sbírky, ale my chceme mít k dispozici i peníze, které si sami vyděláme," přiblížil David Rejlek jeden z hlavních důvodů pro charitní chov včel, který prý navíc ozvláštňuje život v organizaci.

Na vytáčení medu je dokonce pořadník

David Rejlek také upozorňuje, že už se jim částečně povedlo dát práci i lidem s hendikepem: letos v lednu otevřeli v Libáni malou prádelnu Veronika.

V sakristii lužanského kostela voní včelí vosk a hučí charitní medomet. Výtěžek z prodeje charitního medu pomáhá lidem ve složitých životních situacích.

„Zatím slyším jen chválu, jak je prádlo čisté. V září proto ke stávajícím třem přijmeme ještě jednoho zaměstnance. Jsem rád, že můžu dát práci lidem, kteří ji shánějí jen s velkými obtížemi. Navíc takzvaně nesedí doma na dávkách, ale jsou pro společnost užiteční. A tak uvažujeme i o otevření druhé prádelny."

Příklady táhnou, Ondra už také včelaří, Štěpánka vzpomíná

David Rejlek začal s chovem včel nejdřív soukromě, když dostavěl dům. Po třech letech padlo rozhodnutí, že včelstva by mohla mít i Oblastní charita Jičín. Navíc David inspiroval i dva charitní zaměstnance Zdeňka a Ondru, kteří už také pečují o své vlastní úly.

V sakristii lužanského kostela voní včelí vosk a hučí charitní medomet. Výtěžek z prodeje charitního medu pomáhá lidem ve složitých životních situacích.

„Zhruba před třemi lety, když jsem tady v lužanském kostele byl na vytáčení medu poprvé, tak jsme si s panem Rejlkem promluvili, slovo dalo slovo a od letošního roku mám doma šest včelstev. Chov je náročný na teorii, ale i na peníze," přidává Ondra Klůz své první zkušenosti.

Čtěte také

Šárka Barešová a Štěpánka Skálová, které v sakristii právě „odšpuntovávájí" rámečky (zbavují je včelího vosku) se už předem těšily až na ně dojde řada při vytáčení medu a vůbec jim nevadí, že mají slepené prsty.

„Jsem tady dnes poprvé a předem jsem netušila, že budeme vytáčet med právě v kostele. Bylo to pro mě překvapení, baví mě to, včeličky byly pilné a med je moc dobrý," svěřuje se Štěpánka.

V dětství včelařila s dědečkem, který měl velkou maringotku s deseti tisíci včelami, tak si při vytáčení mohla na tyto časy zavzpomínat.

Než jsme ze sakristie lužanského kostela sv. Maří Magdalény odešli s kapkou medu na mikrofonu, dozvěděli jsme se i Štěpánčin profesní příběh, který ji přivedl pod Oblastní charitu Jičín do Centra SASanka, do pobočky ve Vysokém Veselí, kde pomáhá rodinám s dětmi:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.