O příměstské tábory je velký zájem. Novopacké děti o prázdninách hledají poklady a zakládají muzeum

2. březen 2023 07:22

V okrese Jičín pokračují jarní prázdniny. Vstříc rodičům tam vycházejí i střediska volného času a domy dětí a mládeže, které každoročně připravují i příměstské tábory. Na jednom z nich,   který uspořádal Dům dětí a mládeže Stonožka v Nové Pace, se byla podívat reportérka Vlaďka Wildová. 

Honba za pokladem, to je ústřední téma letošního jarního příměstského tábora, který připravili pracovníci Domu dětí a mládeže Stonožka v Nové Pace. Sešly se na něm děti od šesti do jedenácti let, aby se na chvíli staly i piráty, kteří na Novopacku hledají poklady. Přitom si nejen pomáhají, ale z toho, co nacházejí, chystají i vlastní muzeum.

Do mrazivého dopoledne se za nimi cestou z Nové Paky do sousední obce Studénka vydala redaktorka Vlaďka Wildová.

Piráti z Domu dětí a mládeže Stonožka z Nové Paky putují o jarních prázdninách krajinou Novopacka a hledají poklady. Z nich v pátek připraví muzeum, které si pak mohou prohlédnout nejen jejich rodiče, ale i další návštěvníci novopacké Stonožky.

Čtěte také

Piráty za poklady provázejí Soňa Šounová a Simona Fajferová. Obě jsou v Domě dětí a mládeže Stonožka v Nové Pace dva roky. „Na příměšťáky a na letní tábory ale jezdím už od svých 16 let, takže dlouho. A je to můj velký koníček, usmívá se v mrazivém počasí Simona na výletě ve Studénce.

Soňa přišla do Stonožky ze sociální oblasti: „Teď je to zase úplně něco jiného, baví mě to. Od samého rána mi tyto děti dodávají energii.

Novopačtí piráti ze Stonožky se vydali hledat poklad do Studénky, konkrétně ke zdejšímu lesnímu hřbitovu. Cestou nepřehlédneme, že tu pokračují práce na obchvatu Nové Paky. Soňa mi vysvětluje, že radost ze zahájení výstavby obchvatu není úplně jednoznačná.

„Zmizel kus přírody. Vnímám sama za sebe, že tady byl krásný les, ale už není. Ale asi je to s nárůstem dopravy ku prospěchu věci, dodává k aktuální situaci na okraji Studénky Soňa, která jinak žije v Ústí u Staré Paky.

Novou Paku podle ní doprava obtěžuje dlouhodobě, ale obyvatelé Studénky a okolí ze současného postupu prací také nejásají.

Pomoci si navzájem, respektovat okolí

V přírodě ve Studénce se účastníci příměstského tábora nadšeně soustřeďují na zamrzlé louže. Křupání ledu je magnetem, který jakoby už otevíral cestu k jaru. Novopačtí piráti se při svém putování za pokladem potýkají i se „zraněními a navzájem si pomáhají. Přebírají batohy, vedou za ruku ty, kteří v pirátských šarvátkách utrpěli nějakou újmu, ale i ty, kterým oči kryje šátek.

Čtěte také

Díky tomu, že se navzájem podporují, je cesta za pokladem otevřená. Objevená truhlička za hřbitovní zdí na okraji lesa zřejmě ukrývá valouny zlata.

„Když najdeme nějaký poklad, tak je správné ho odevzdat do muzea,“ hlásí se o slovo Elí, která sleduje, jak se nalezená truhla uzavírá a piráti ji odnášejí do doupěte ve Stonožce v Nové Pace.

Mrzne, ale svítí slunce, den je krásný a ve vzduchu už je taky cítit jaro. Jarní prázdniny na Jičínsku jsou plné dobrodružství. I pirátského se Stonožkou.

Spustit audio

Související