O přehlídku Popelka v Rakovníku mají zájem divadelníci i diváci

8. listopad 2015

Vyprodaná představení, nabité dály, velký zájem amatérských divadelníků – to jsou tradiční společní jmenovatelé přehlídky amatérského divadla pro děti "Popelka" v Rakovníku. Letošní 34. ročník skončil dnes odpoledne vyhlášením výsledků.

„Jako porota jsme sice letos nikoho přímo na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov nenominovali, ale doporučili jsme k účasti a k dalšímu výběru pro přehlídku v Hronově dokonce tři představení ,“ potvrdil v telefonickém rozhovoru pro Český rozhlas Region po vyhlášení výsledků člen lektorského sboru, režisér Milan Schejbal.

Mezi nominovanými je podle jeho slov „domácí“ rakovnický DS Tyl s představením Bazárek, DS bratří Mrštíků z Boleradic s hrou Divá Bára a scénická koláž lidových písní, pohádek a říkanek pro nejmenší, kterou napsal Martin Švejda a na přehlídce ji uvedl pražský soubor Zmatky.

Podle Schejbala se do Rakovníka každoročně sjíždí velké množství lidí, kteří se zajímají o amatérské divadlo. „Mám dojem, že je jich každý rok více a více a jsou to i mladí lidé,“ dodal. Jak dodal, prakticky na každé představení byl v rakovnickém Tylově divadle nabitý sál. „ Amatérské divadlo má jednu obrovskou výhodu. U profesionálních souborů totiž často nezbývá čas ani prostředky na činohru pro děti. A to je velká škála možností amatérského divadla jak tento trh uspokojit ,“ dodal.

Spustit audio