O prázdninách byly tradičně Krkonoše plné zahraničních turistů, hlavně Němců. Teď ruší rezervace

17. srpen 2022 07:49

Poláci, Holanďani a hlavně Němci. Ti přijížděli do Krkonoš v létě pravidelně a tvořili podstatnou část prázdninové klientely. Teď tomu tak není. Zahraničních turistů je v horských městech málo. Navíc zřejmě neplánují přijet ani na podzim, to pro hoteliéry bude znamenat ekonomické ztráty. 

Čtěte také

„Cizinců bývalo řádově víc, hlavně z Německa. A zejména v důchodovém věky. Ti nyní vypadli, ale naštěstí to nahrazují aspoň z části čeští turisté,“ říká provozovatel hotelu v centru Špindlerova Mlýna Petr Hofrichter.

Společně nahlížíme do rezervačního systému a téměř všude vidíme česká jména. Německých turistů, kteří v létě do Krkonoš jezdili, je minimum. „Zaprvé si myslím, že se podobně jako Češi naučili jezdit do svých domácích destinací. Zadruhé, opět podobně jako Češi, teď rádi jedou k moři, když je to konečně bez nějakých omezení.

Podobné vysvětlení, proč Němci do našich nejvyšších hor momentálně příliš nejezdí, má i manažerka velkého hotelu Jitka Hronešová. „Protože se bojí cestovat do zemí na východ Evropy kvůli konfliktu na Ukrajině.

Čtěte také

Přitom ještě koncem jara to vypadalo, že německých turistů bude v Krkonoších dost. „Většinou jsme v tuto dobu tady měli spoustu německých a polských turistů. Hlavně německé skupiny hodně dopředu rezervovaly nějaké termíny pobytu, ale v současné době je to téměř na celé léto odvoláváno.

Němčinu tedy v krkonošských městech skoro neuslyšíte. Občas někdo promluví polsky nebo slovensky, a k velkému překvapení hoteliérů sem míří Izraelci. „Je to pro nás trošku překvapivé, proč přijíždí zrovna do Špindlerova Mlýna, ale jsme za to samozřejmě rádi. Jsou to velmi specifičtí a nároční klienti, asi si na to budeme muset zvykat.

Čtěte také

„Protože v poslední době vidíme, že u Češi za peníze, které u nás utratí, vyžadují lepší servis, vysvětluje Petr Hofrichter.

A dodává, že nedostatek německých turistů pocítí hlavně na podzim, kdy tradičně přijížděly celé zájezdy. Díky nim měli podnikatelé na horách slušné tržby. Teď s nimi ovšem počítat nemohou.

A otázkou je, jestli přijedou cizinci v zimní sezóně. Rezervace prý zatím skoro žádné nejsou.

Spustit audio

Související