O léčivém koření: Muškátový oříšek používaly naše babičky proti průjmu
Muškátový oříšek a muškátový květ míváme doma a tu a tam po nich sáhneme. Zatímco květ používáme spíš do pečiva a světlých omáček, oříšek se přidává k jehněčím a skopovým masům, do zeleninových směsí nebo do bešamelu.
Jak květ, tak oříšek mají sice trochu odlišnou vůni a chuť, ale velmi podobné účinky na naše zdraví. Obě tato koření povzbuzují chuť k jídlu, posilují nervy, pomáhají při nachlazení a bronchitidě nebo při revmatismu.
Kousek muškátového oříšku si naše babičky nastrouhaly a zapily vodou, když je trápil průjem. Používaly ho také při jaterních, kožních a zažívacích potížích. Obojího koření se používá opravdu málo, téměř jako šafránu, ale i tak je zdravé a delikátní.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.