O budoucnosti hradecké střední školy Sion rozhodne Ministerstvo školství

14. červenec 2015

Hradecký kraj nakonec částečně změnil postoj k rozšíření nestátní střední školy Sion v Hradci Králové. Ta chce po Ministerstvu školství, aby ji povolilo vzdělávat 480 žáků. Hradecké hejtmanství rozšíření školy původně zcela odmítalo, včera ale rada kraje souhlasila s navýšením o 40 studentů. Stanovisko kraje není pro ministerstvo závazné, ale dosud se jím řídilo.

Kraj při založení nestátního zařízení, které zřizuje Sbor Jednoty bratrské v Hradci Králové - souhlasil s kapacitou 200 studentů, k žádostem o rozšíření školy se od té doby vyjadřuje negativně.

Včera ale krajská rada souhlasila s rozšířením o 40 studentů.

"Z toho důvodu, že již v dnešní době tam ten počet žáků byl vyšší. Chtěli jsme té škole také určitým způsobem pomoci. Ale zase v rámci všech těch pravidel které pro střední školy platí", vysvětluje sociálnědemokratický hetman Lubomír Franc.

Čtěte také

V radě přehlasovali jeho spolustraníci koaličního partnera - komunisty, kteří mají v krajské vládě pozici radní pro školství. Tou je Táňa Šormová. Ta hlasovala proti rozšíření.

Říká, že škola měla překročenou kapacitu už v březnu, ale přesto přijímala na jaře další studenty a také tvrdí, že při zakládání školy slibovalo její vedení, že nebude požadovat další rozšířování.

"Já mám velkou obavu, že v případě kterékoli další školy která zvolí tento postup, tedy navýší počet žáků a bude tlačit na navýšení kapacity protože už tam ty žáky vlastně má, tak to zdůvodňování bude trošku obtížné", připomíná Ťáňa Šormová, že před třemi týdny studenti střední školy Sion a jejich rodiče demonstrovali při jednání krajského zastupitelstva.

Prázdná třída

Ředitel Sionu Denis Doksanský se chce pokusit přesvědčit ministryni školství Kateřinu Valachovou, aby ministerstvo povolilo větší rozšíření než doporučuje kraj: "40 míst navíc pro nás prakticky vůbec nic neřeší. Působí to na mne, že radní pod tlakem médií a veřejnosti to rozšíření nechtěli úplně zamítnout, ale to co nám přiřkli je naprosto symbolické."

S ministryní chce ale jednat i Lubomír Franc. Ten bude naopak požadovat, aby se ministerští úředníci při rozšiřování, nebo zřižování nových škol řídili stavoviskem kraje.

Spustit audio