O budoucím využití prvorepublikové Vily Čerych v České Skalici se jedná. Zatím zůstává nejasné

29. červenec 2020 08:58

Obecně prospěšná společnost Centrum rozvoje Česká Skalice se stěhuje z prvorepublikové Vily Čerych. O kulturní památku provozovatel pečoval od roku 2003, o dalším využití historické stavby se v současnosti teprve jedná. Důvodem odchodu společnosti je zvyšování nákladů na opravu vily a její provoz.  

Jiří Kmoníček je osoba, která tady měla všechno na starosti dlouhých 17 let. Odchod z takové památky a takového sídla určitě není jen tak.
„Loučení určitě není jednoduché. My už se v podstatě loučíme od května loňského roku. Ale fyzicky odejdeme až letos v srpnu. Odchod je už teď opravdu daný tím, že potřebujeme prostor, kde bychom jako organizace mohli mít dál své zázemí, kanceláře a fungovat dál."

Čtěte také

Objekt vily Čerych byl sídlem Centra rozvoje České Skalice a obecně prospěšná společnost se také současně o dům starala jako o kulturní památku.

Co všechno se povedlo za tu dobu vybudovat a opravit?
„Podařila se hydroizolace suterénu ze tří stran, přeložili jsme jižní schodiště a suterénu byly zahájeny práce, vyměnila se část kanalizace, udělaly se nové rozvody plynu."

O takou památku je třeba se intenzivně starat. Vás se to tedy už od srpna nebude týkat. Co bude s vilou dál?
„V současné době majitel hledá budoucí využití vily tak, aby bylo v souladu s tím, jak objekt získal. To znamená s přáním bratrů Čerychových. Ale tato otázka je na majitele, tedy na Nadaci rozvoje občanské společnosti."

Prvorepubliková vila Čerych v České Skalici

Jaké bylo tedy ono přání a podmínky pro převzetí objektu?
„Přání bylo, aby vila sloužila ke vzdělávacím cílům. A současně aby tam byla nějaká přeshraniční spolupráce. Protože pan Ladislav Čerych byl Evropanem. On byl jedním z lidí, kteří založili program Erasmus. Takže si přál, aby se i nějaké vzdělávání odehrávalo ve zdech vily Čerych v České Skalici."

Čtěte také

Společnost Centrum rozvoje Česká Skalice ale bude fungovat i nadále, bez ohledu na to, kde bude mít sídlo. Změní se tím ale něco na jejím působení?

„Určitě ano, protože péče o vilu tvořila zhruba jednu třetinu naší činnosti. To znamená, že jsme nyní o třetinu chudší. Takže přemýšlíme, co budeme dělat dál. Trošku se teď nadechneme a uvidíme," dodává Jiří Kmoníček.

Centrum rozvoje bude od září letošního roku působit v budově historické radnice na náměstí v České Skalici.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související