O americkém zákonu JUST Act nebo Terezínské deklaraci

8. srpen 2020

Zpráva k americkému zákonu JUST Act, Terezínská deklarace, příměstský tábor „Diamantová brána a devět tisíc rajských stromů“, tajemství hebrejského nápisu na Karlově mostě.

JUST act

Magazín Šalom alejchem informuje o zprávě k americkému zákonu JUST Act (Justice for Uncompensated Survivors Today). Zpráva popisuje pokrok jednotlivých zemí, jakého bylo dosaženo během deseti let po Terezínské deklaraci.

Tu podpořilo 46 států v Praze v roce 2009 a mluví o nápravách křivd napáchaných na židovském obyvatelstvu během 2. světové války. Také klade důraz na rozvoj vzdělávání, aby se předešlo opakování podobné situace.

Příměstský tábor

Nahlédneme do příměstského tábora zaměřeného na legendy a pohádky judaismu při brněnské pobočce Židovského muzea. Organizátoři představují dětem krále Šalamouna nebo rabiho Löwa. Pod tajemným názvem „Diamantová brána a devět tisíc rajských stromů“ se skrývá inspirace v příbězích z Tóry, bajkách o zvířatech, u Ondřeje Sekory nebo v jidiš písničkách.

Příběh nápisu na Karlově mostě

Leo Pavlát vypráví pozoruhodný a tajemný příběh hebrejského nápisu na Karlově mostě v Praze. Hebrejská písmena na kříži i do jeho podstavce vsazený vysvětlující text pocházejí z roku 1696. Latinsky, česky a německy se v něm praví, že nápis byl vztyčen za peníze Žida, odsouzeného k pokutě za rouhání proti kříži, symbolu křesťanství. Skutečnost je však jiná.

V magazínu Šalom alejchem nechybějí ani tentokrát aktuální zprávy z židovského světa. Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio