Nový, žlutý tobogán v jičínském Aqua centru umožní jízdu vsedě i měření rychlosti sjezdu tubusem

16. srpen 2020 12:02

Aqua centrum v Jičíně bude mít nový tobogán. Původní skluzavka po dvaceti letech provozu dosluhuje. Bazénová část sportovního areálu je proto teď pro návštěvníky uzavřená. První jízdy tubusem by si mohli zájemci užívat od začátku listopadu letošního roku. 

Jičínské Aqua centrum je běžně o prázdninách otevřené a při nepříznivém letním počasí tak doplňuje nabídku, kterou má pro milovníky vodních radovánek venkovní koupaliště Kníže.

Čtěte také

Letos je to ale jiné: zhruba od poloviny července je Aqua centrum uzavřené. Návštěvníci se tam budou moci vrátit 7. září. V té době se ale ještě na novém tobogánu bude pracovat.

Zahájení rekonstrukce zpozdila koronavirová krize, ale i nutné úpravy v projektové dokumentaci.

Kromě barvy, původně zelené, teď žluté, bude mít skluzavka širší tubus, který umožní splnit i nově vydanou přísnější normu pro jízdu vsedě. Délka zůstane stejná, tedy devadesát metrů. Novinkou bude i displej, který bude zobrazovat rychlost sjezdu tubusem, vylepšení se dočká také semafor, který bude pružněji reagovat na průjezdy útrobami skluzavky.

Čtěte také

Částečné zateplení tubusu a úprava dojezdové části zmírní proudění studeného vzduchu uvnitř. Hlavním dodavatelem je firma Genext a.s. z Hradce Králové, předpokládané náklady jsou 11 milionů korun bez DPH.

Kromě výměny tobogánu, konkrétně tubusu, dojezdové vany a schodiště, rekonstruují v jičínském Aqua centru za zhruba jeden milion korun další oblíbenou atrakci - whirpooly. Kvůli průsakům vody bylo nutné whirlpooly po dvaceti letech provozu přetěsnit a vyspárovat.

Dodavatel nově pro tuto úpravu použil speciální hmotu na bázi pryskyřic.

Atypický provoz s propadem tržeb

Březnové uzavření jičnského Aqua centra v souvislosti s koronavirovou krizí samozřejmě znamenalo i propad tržeb v prvním pololetí.

Na slunné opalovací louce Aqua centra jsou teď složené komponenty nového tobogánu

Podle Davida Streubela, šéfa Sportovních zařízení města Jičína, se jim celkově od března snížily o pět a půl milionu korun.

„Kojenecké plavání jsme měli v uplynulých letech zaplněné tak, že jsme spíš museli odmítat. Stejně tak kurzy pro předškoláky. Teď nevíme, jestli se od září zaplní. Rodiče vyčkávají.“

Spustit audio

Související