Nový zámek v Kostelci nad Orlicí se otevírá lidem a připravil pro všechny úžasný kulturní program

28. duben 2022

Podíváme se do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, kde je teď určitě krásné jaro i v tamním v parku. Zámek je rodinným sídlem kostelecké větve známého šlechtického rodu Kinských. A zámeckého pána, Františka Kinského, jsme přivítali v našem studiu.

Kromě zámku je také pověstný váš zámecký park. Zejména na jaře je nádherný, vše tam krásně kvete. Ale koberce bledulí už u vás asi neuvidíme?
Bledule už jsou pryč. Teď končí pomalu narcisy, které naopak letos vydržely velmi dlouho, dalo by se říct. Takže nyní čekáme magnólie a pak dál uvidíme. Potom už to všechno v parku vypukne.

František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S čím vším vstupujete do letošní hlavní turistické sezóny? Nedávno jsme měli tady ve studiu Matěje Formana, který se k vám na zámek vrátil s výstavou Imaginárium.
Ano, Imaginárium už jede, to už je v plném rozkvětu. Je to podle mého názoru mimořádná výstava Divadla bratří Formanů a je pravda, že ji po sedmi letech opakujeme. Ale to neznamená, že je stejná, pouze se opakuje spolupráce s tvůrci. Výstava sama o sobě je úplně jiná, což znamená, že ti, kteří ji viděli před sedmi lety, ji teď ani v nejmenším nepoznají. Naopak uvidí kompletně novou výstavu, ale stejných výtvarníků. Tedy ten duch je stejný. Hravá a krásná expozice, určená především dětem. Ale hraje si tam každý, kdo přijde.

Čtěte také

Kulturní program je u vás tradičně bohatý. Spolupracujete také s mladým, talentovaným a nadějným klavíristou Matyášem Novákem.
Právě teď v neděli 1. května máme akci, které říkáme Tváří v tvář. To je společná akce Matyáše Nováka a mě. Já provádím, projdeme půlkou zámku, a Matyáš Novák přednese krátký, vždy velmi pestrý, krásný koncertní program. A pak se zase já chopím diváků a protáhnu je druhou půlkou objektu, k tomu je sklenička vína. Je to milá akce. Ale s Matyášem nekončíme, 24. května má u nás další koncert společně s orchestrem Barocco sempre giovane. A ještě předtím, 12. května, u nás vystoupí Štefan Margita se svým programem Intimity. Ale tam už je bohužel vyprodáno.

Týden mezi koncerty houslisty Josefa Špačka a skupiny Monkey Business bude u nás v červenci v parku týden zábavy. Jste všichni zváni.
František Kinský, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Co dalšího potom chystáte v červnu?
Červen víceméně proběhne v Imagináriu, plus jsou tam nějaké drobné věci, ale důležitá událost se koná 30. června v 21. hodin v areálu zámeckého parku. Vystoupí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Ten program se jmenuje Swing nylonového věku pokračuje. Tedy kdo má rád Ondřeje Havelku a swingovou muziku, může přijet k nám. Veškerý program najdete na našich internetových stránkách, tam se krásně zorientujete a najdete si, co potřebujete.

Čtěte také

A v červenci bude naším hostem skvělý houslista Josef Špaček, sólista České filharmonie. Tento úžasný virtuos vystoupí opět společně s hudebním uskupením Barocco sempre giovane s nádherným programem děl Antonia Vivaldiho a Astora Piazzolly. To bude opravdu mimořádný koncert. Znovu v zámeckém parku v 21 hodin večer, 22. července.

Ovšem ještě tam máte takovou hudební letní laskominu, je to tak?
Máme. Hned týden poté, to znamená 29. července, na stejném místě, ale úplně jiný žánr. Skvělá skupina Monkey Business se všemi sólisty. S Matějem Rupertem, s Terezou Černochovou, s Romanem Holým, prostě Monkey Business tak, jak mají být.

Open Air program 2022 na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí

A právě onen týden mezi koncertem Josefa Špačka a Monkey Business zůstává pódium stát a my ten čas krásně vyplníme, protože na pódiu bude piano, a kdo půjde okolo a bude mít chuť, a na rozdíl ode mě umí hrát, tak si tam může zahrát. Jako byla akce piano v ulicích, tak u nás bude piano v parku. A navíc tam budeme mít i velkou promítací plochu, takže když vše dobře dopadne, uděláme aspoň jedno kino. Bude to takový týden zábavy a kultury. Jste všichni zváni.

Čtěte také

Ještě se zeptám na televizní cyklus Modrá krev. Když jsme spolu mluvili naposledy, tak se natáčela třetí řada.
Třetí řada už je natočená a právě se stříhá. Pokud vše dobře dopadne a pokud do toho opět nezasáhne nějaká strašná nepříjemnost, která vždy všechno zkazí, ať je to covid nebo nyní válka na Ukrajině nebo cokoliv, co nám všem kalí a komplikuje život, a mnohým lidem to dělá život opravdu velmi těžký, tak snad od ledna příštího roku by se mělo vysílat v České televizi 10 dalších nových dílů.

František Kinský byl dnes naším milým hostem. Moc děkuji za dnešní návštěvu a přeji krásné jaro a samozřejmě i celé léto.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související