Nový školní rok klepe na dveře. Ale například jičínská ZŠ Husova nebude v normálním provozu

25. srpen 2020 08:44

Přesně za týden se do škol vrátí žáci.  Přípravy na začátek školního roku jedou naplno. Učitelé se po prázdninách vrátili zpět a chystají třídy. Jsou ale školy, kde od září budou kromě dětí i dělníci a znamenat to bude určitá omezení, jako třeba na základní škole Husova v Jičíně. Tam stavebníci přestavují podkroví, staví výtah a kompletně modernizují školní dvůr. 

Správce jičínské základní školy Husova právě dokončuje voskování podlah ve třídách v přízemí. Učitelé připravují učebny a školní pomůcky. Uklízečky se už pustily do velkého úklidu.

Čtěte také

S ředitelem školy Romanem Marešem právě vcházíme do nové učebny fyziky.
„Byla kompletně zrekonstruovaná podlaha a strop. Bylo nainstalováno nové, moderní osvětlení a rozvody. Čekáme teď už nyní jen na dostěhování nábytku."

Zatímco některé třídy jsou už nachystány, do jiných, konkrétně do těch v přístavbě, se žáci zatím nedostanou. A to proto, že dělníci přestavují podkroví, ve kterém budují nové učebny.

„Proto nám bude pět tříd z prvního stupně vycházet na nějakou určitou dobu i do prostor mimo naši školu."

Jičínská ZŠ Husova bude pracovat v mimořádném provozu

Vedení školy muselo provoz přizpůsobit aktuálnímu stavebnímu dění. Kvůli opravě školního dvora, na kterém teď pracuje těžká stavební technika, budou školáci přicházet do budovy vstupem z Husovy ulice.

Čtěte také

„Bude to jistě náročné, žáci nejsou na tento přístup zvyklí, ale věříme, že se nám to podaří zvládnout. Samozřejmě s přihlédnutím k bezpečnostní situaci, na kterou je také nutné přihlížet," vysvětluje Roman Mareš.

Kuchařky zatím vařit nemohou, takže děti budou chodit na obědy do okolních škol.

„Čekáme, až nám udělají výtah. Ten je pro nás moc důležitý. Protože jinak bychom nemohly vozit suroviny do kuchyně a musely bychom je nosit po schodech, což je pro nás tedy docela těžké," říká vedoucí jídelny Blanka Mošnová.

Přestavba podkroví ŽŠ Husova v Jičíně má trvat až do srpna příštího roku. Podle ředitele by se škola do normálního provozu měla postupně vrátit v průběhu tohoto školního roku.

Spustit audio

Související