Nový domov pro 47 seniorů v Opočně dostal jméno Rudolf. Už se do něj stěhují první klienti

6. září 2022 08:16

Do nového domova pro seniory v Opočně se v tomto týdnu začali stěhovat první klienti. Během několika měsíců zařízení nabídne domov celkem 47 lidem. Většina lůžek je určená pro osoby s Alzheimerovou nemocí nebo demencí, část je pro běžné seniory a 4 lůžka budou sloužit pro odlehčovací službu. 

„Tak vás tady vítáme. A doufáme, že se vám tady bude líbit.“ Kamila Vilímková, ředitelka Rudolfa, tak se jmenuje zdejší zařízení, právě přivítala prvního klienta. „Ano, tohle je úplně první klient domova. Dnes budeme přijímat celkem tři klienty. A postupně je budeme nabírat na plnou kapacitu.

Čtěte také

Co to vlastně obnáší stěhovat klienty? A odkud se stěhují? „Řada klientů přichází z jiných léčebných zařízení, jako například LDN či jiná zařízení podobného typu jako jsme my, ale z větší dálky. Ale někteří přicházejí i z domácího prostředí.

Vy teď budete mít na starosti nejen jeden zdejší domov důchodců. Jsou tu totiž dva. Jeden se jmenuje Rudolf a druhý? „Druhý se jmenuje Jitřenka. Ten je také v Opočně. Tam poskytujeme seniorům služby už 20 let. A je to standardní domov důchodců.

Nový domov pro 47 seniorů v Opočně dostal jméno Rudolf

Vedoucí pečovatelka Martina Korábová si převzala prvního klienta. Ovšem za chvíli jich tu bude daleko víc. „Teď je to fajn. Zejména noční služba bude příjemná, pokud tu ještě není plno. Ale každý další den máme přijímat tři klienty. Takže v pátek už jich bude 15 a poslední klient na tohle jedno patro přijde v úterý příští týden.

Čtěte také

Proč se klienti stěhují postupně v tak malých počtech? „Protože je to velice náročná situace, přijmout klienta. Jak administrativně, tak personálně. A předchází tomu řada úkonů, které jsou také časově velmi náročné. Sociální pracovnice připravovaly přijetí tohoto jednoho patra celé léto, dodává Kamila Vilímková.

Klienti zaplní druhé patro nového domova pro seniory v Opočně do úterý příštího týdne. Domov důchodců se bude postupně zabydlovat během října a listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související