Nový Bydžov má nový protipovodňový kanál. Koho přesně ochrání?

14. prosinec 2015

Část Nového Bydžova chrání před povodněmi nový kanál a dva poldry - tedy nádrže, které nejsou naplněné a v případě potřeby zachytí velkou vodu. Řeka Cidlina se totiž vylévá z koryta pravidelně, v červnu 2013 zaplavila v Bydžově i obytné doby, nebo školku. Na výstavbu přispěl necelými dvěma miliony i Královéhradecký kraj.

"Město Nový Bydžov vlastní průmyslovou zónu. Poslední investor kterého město získalo tady chce realizovat svůj záměr. Ale nutnou podmínkou bylo, abychom to území ochránili podmínečnou stavbou a to byl odvodňovací příkop," říká starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS).

Protipovodňový příkop ochrání pouze průmyslovou zónu na jihu města.

Podle Pavla Loudy je to významná stavba, která dá lidem z okolí práci: "Zaměstná zhruba kolem 50 až 70 lidí. My nevytváříme pracovní místa samozřejmě pouze pro město Nový Bydžov, ale pro celý region. Takže jsme se obrátili o finanční pomoc na realizaci tohoto odvodňovacího příkopu."

Ve městě jsou přitom ale místa, která by ochranu před povodněmi také potřebovala.

Čtěte také

Například mateřská škola v ulici U Plovárny, kterou v červnu 2013 velká voda vyplavila.

Podle její ředitelky Jany Noskové jsou tam problémy s velkou vodou často: "Vždycky se to stávalo tak, že to tady jakoby proteklo kolem a nás se to netýkalo. Poprvé až v červnu 2013. Proto jsme i narychlo evakuovali."

Voda tehdy zaplavila i zimní stadion a obytné doby.

V samotné školce vody zničila téměř všechno vybavení, které v přízemí bylo.

Podle Jany Noskové jsou teď všichni zaměstnanci školky při dešti ostražitější: "Sledujeme i předpovědi počasí a snažíme se i hlídat. Protože když jsme tady měli zhruba 120 dětí na místě, tak je to velice nepříjemný zážitek. Takže vidíme předpověď, tak hlídáme, hlídáme, hlídáme."

Mateřskou školu v Novém Bydžově v ulici U Plovárny v červnu 2013 vyplavila velká voda

Protipovodňová opatření kolem toku řeky Cidliny už město Nový Bydžov chystá, jak dodává starost Pavel Louda: "Město teď investuje do projektové dokumentace pro územní rozhodnutí. A budeme projednávat právě zhruba během čtvrt roku s majiteli pozemků možné odkoupení pro realizaci ochranných hrází. Ty by měly zamezit zaplavování té podstatné části města a ochránit tím občany, majetek, mimo jiné náš zimní stadion a školky. "

Podle Pavla Loudy by protipovodňová opatření mohla být hotová do roku 2020.

autor: zen
Spustit audio