Novou rozhlednu v blízkosti česko-polské hranice připravuje městys Nový Hrádek

20. listopad 2014

Nepřehlédnutelnou dominantou na vrchu Šibeník u Nového Hrádku nad Náchodem byly téměř 20 let čtyři třicetimetrové bílé stožáry větrné elektrárny. Bohužel nikdy svému účelu, tedy výrobě elektřiny, nesloužily.

Technické závady, především hlučnost, byly důvodem k odstranění stožárů.

Až na jeden, u kterého se se starostou Nového Hrádku Zdeňkem Drašnarem sešla redaktorka Jana Tomková.

"Vrtule zmizely a my jsme se rozhodli, že torzo stožáru odkoupíme a vybudujeme z něj rozhlednu. Vyhlásili jsme architektonickou soutěž v které se sešlo 21 návrhů. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo, které ze tří oceněných návrhů vybere definitivní podobu rozhledny", říká starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar.

A jak se zájemci o vyjímečný pohled z vrcholu stožáru dostanou nahoru?

"Je počítáno s točitým schodištěm kolem tubusu a na vrchu bude vyhlídková plošina. Kopec Šibeník byl už za první republiky v turistických průvodcích uváděn jako místo dalekých rozhledů. Za hezkého počasí lze dohlédnout až na Sněžku a na druhou stranu na Kunětickou horu. Nebo také do Polska", přibližuje Zdeněk Drašnar.

"Budeme se snažit získat finance na stavbu této rozhledny z projektu, který se v současné době začíná rodit tzv. "Česko-polská hřebenovka". Tohoto projektu se zúčastní celkem pět krajů a je založen na spolupráci s polskými partnery. Chceme tím oživit turistickou infrastrukturu a budeme doufat, že se to podaří dotáhnout do konce a rozhledna na Novém Hrádku stát bude", dodává Zdeněk Drašnar.


Zvětšit mapu
autor: TK
Spustit audio