Novohradské hory lákají běžkaře. Místní upravili 25 kilometrů tras kolem Hojné Vody

14. leden 2019 15:05

Příznivci běžeckého lyžování se nemusejí spoléhat jen na velká lyžařská střediska. Stovky lidí z Českých Budějovic a okolí se o víkendu vypravily do bílé stopy v Novohradských horách na pomezí jižních Čech a Horního Rakouska.

Možná je těžké tam zaparkovat a místo teplého oběda musí mít člověk s sebou svačinu, ale příroda Novohradských hor jim za tu cestu stojí.

Z Českých Budějovic přijela například Bára Marešová. „Jsem ráda za to, že konečně v Novohradkách napadl sníh. Je protažený okruh kolem Vysoké, tak si to chci jednou dvakrát proběhnout. Svačinu mám s sebou,“ komentovala.

Do přírody se těšila i paní Zdeňka. „Je to krásné, doufám, že se pojede dobře. Já jsem nestála na běžkách dvacet let, mám pět dětí a konečně odrůstají, tak můžu vyrazit,“ řekla.

Běžecké trasy upravují členové Sportklubu Hojná Voda. Teď mají práci i s odklízením popadaných stromů. „Na stromech je velká vrstva sněhu a některé starší potom ztratí stabilitu a vyvrátí se. Je třeba dávat opravdu pozor. Strom nepadá rychle, nejdřív praská, ale je třeba být obezřetný, určitě to ohrozit může,“ řekl Luboš Šulista.

Sportklub bude běžecké trasy udržovat vždy o víkendech až do konce zimy. Během týdne bude sjízdnost stop záležet na povětrnostních podmínkách.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související