Novinky v MHD v Hradci Králové od 6. března

6. březen 2010

Městská hromadná doprava v Hradci Králové se rozjede 6. března podle nového jízdního řádu. Ten reaguje na potřeby cestujících komplexně a nepůjde tedy jen o úpravu odjezdových časů, ale omezeny či zrušeny budou i dlouhodobě nevyužívané spoje a linky. Novinky v dopravě odrážejí aktuální výsledky dopravních průzkumů, požadavky komisí místních samospráv, škol, zaměstnavatelů či zájem okolních obcí. Do života cestujících by se změny měly promítnout minimálně. Od 6. března 2010 vša zaniknou některé linky. Dopravní podnik také zruší několik málo využívaných ranních a večerních spojů. Proč? Dopravce chce ušetřit. Ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich vysvětlil důvody březnového opatření. Eva Boudová se zajímala o další podrobnosti.

Spolu s novým jízdním řádem přichází dobrá zpráva pro cestující nejen s pohybovým handicapem. Na všech linkách, kde Dopravní podnik provozuje standardní, tzv. solo autobusy, budou jezdit všechny v nízkopodlažním provedení. V březnu také přibudou další tři kloubové nízkopodlažní autobusy, což poznají zejména cestující na lince č. 28. Vylepšení se dočkala také koordinace časů MHD a vlaků, které v noci přijíždějí na hlavní nádraží, a spoje tak na sebe budou navazovat.
Situace v dopravní obslužnosti si také vyžádala vznik nových zastávek. Mezi ně patří například Městské koupaliště, kde budou už od 6. března zastavovat linky 7, 11 a 17. Další zastávky vznikly na lince č. 16 u nové výstavby za Duranem a nesou jméno Nové Podzámčí. Kromě obsluhy linkou č. 16 zde bude stavět také linka 25 Š - školní spoj, který jede ráno z Roudničky směrem do města.

autor: ebo
Spustit audio