Nové výcvikové centrum v Hradci Králové připraví krajské záchranáře na mimořádné zásahy

10. prosinec 2019 14:38

Královéhradecká krajská záchranka začala používat nové výcvikové centrum. Vzniklo v areálu hradecké fakultní nemocnice a záchranáři si v něm vyzkouší zásahy na špatně přístupných místech. Polygon nabízí například simulaci stísněných bytových jader, lešení nebo kanalizační šachty.

Výcvikové centrum za zhruba 8 milionů korun je v těsné blízkosti sídla letecké záchranky a nechybí v něm ani simulátor vyprošťování zraněných při dopravních nehodách, který se umí otočit na bok nebo na střechu. Před centrem je pak další trenažér, na něm si můžou posádky vrtulníku zkoušet třeba evakuaci lidí ze střechy.

Čtěte také

„Máme nyní k dispozici moderní vzdělávací a výcvikové středisko, které odpovídá požadavkům současné praxe a umožňuje kvalitní školení primárně pro členy ZZS KHK. Díky němu ještě zlepšíme připravenost záchranářů a tím zkvalitníme úroveň poskytované přednemocniční neodkladné péče," uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09.

Královéhradecký kraj zahájil projekt na vybudování nového pracoviště Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS KHK v květnu 2018 a ukončil jej letos v říjnu.

Každý simulátor je osazen kamerami, aby instruktor viděl a slyšel vše, co záchranáři dělají

Stavební úpravy a vybavení nového pracoviště vzdělávacího a výcvikového střediska vyšlo na 8,3 milionu korun, 85 procent bylo financováno z Integrovaného regionálního operačního programu, 5 procent ze státního rozpočtu a zbylou částku doplatil kraj.

Na polygonu a blízkém okolí můžeme najít:

Simulátor zásahu u dopravní nehody (karosérie osobního automobilu na podvozku s možností změny polohy a otočení vozidla na bok a na střechu)
Simulátor zásahu u dopravní nehody - vyvýšená mobilní kabina nákladního automobilu
Simulátor zásahu u nehody s hromadným postižením zdraví (interiér autobusu s omezeným přístupem a výskytem většího množství zraněných)
Simulátor staveniště (stavební lešení, multifunkční tyčové konstrukce pro simulaci omezeného přístupu k pacientovi)
Modulární simulátor zásahu ve stísněném obytném prostoru (ložnice, WC, koupelna)
Simulátor jízdy vozidlem s právem přednostní jízdy
Simulátor zásahu ve výšce a nad volnou hloubkou (jímka, studna, šachta)

Kraj nechal postavit přístavbu navazující na budovu hangáru LZS v Hradci Králové, do které pořídil několik výcvikových modulů pro práci v obtížných podmínkách.

Čtěte také

Kromě simulátorů kraj pořídil také figuríny různých velikostí, pohlaví a hmotnosti, které záchranářům slouží k nácviku ošetřování a transportu pacienta, zejména v neobvyklém, stísněném nebo obtížně přístupném prostředí.

Součástí nového vybavení je i lezecký trenažer, který umožní trénovat zásah s využitím speciálních leteckých technik a při povodních ve spolupráci s vrtulníkem letecké záchranné služby.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související