Nové vrty i retenční nádrže. Na Vrchlabsku se připravují na suchá období

5. listopad 2018

Vyschlé prameny, nízké průtoky řek a potoků, sucho. Takové bylo letošní léto a je i podzim. Problémům s nedostakem vody proto chtějí předejít některé obce z Vrchlabska. Plánují podzemní vrty i retenční nádrže.

Přestože v posledních dnech konečně alespoň trochu pršelo, podle lánovského starosty Josefa Kalenského ze sdružení Naše obec náš domov, je zapotřebí se na dlouhodobá sucha připravit: „Samozřejmě byly do zásobování vodou zapojeny všechny zdroje, zejména vrty. Protože většina povrchových zdrojů vyschla, nebo byly velmi malé. Přihlásili jsme se k projektu hledání nových zdrojů vody, aby nějaká rezerva byla."

Sucho trápí i města v Krkonoších. Lidé se přijíždějí do hor ochladit. Počty turistů stoupají

Labe u Povrlů

Vysoké teploty, sucho a málo vody v tocích už trápí i horská města. Špindlerův Mlýn má sice stoupající návštěvnost turistů, ale roste i spotřeba pitné vody. Radnice už ji musela nechat upravit přímo z jímajícího objektu. K omezením dodávek pitné vody ale nedochází. 

V obci a okolí je několik vrtů, ale podle starosty, je jich potřeba víc.

„Potřebujeme jeden až dva záložní vrty, aby se dal posílit zdroj vody v suchém období," doplňuje Josef Kalenský.

Se suchem a problémy s vodou se potýkal také Rudník na Vrchlabsku. Několik domácností se tam v létě ocitlo úplně bez pitné vody.

„V Leopoldově a v Javorníku došlo na našich pramenech k nedostatku vody. Díky hasičům a pracovníkům obce jsme to samozřejmě zajistili tak, aby aspoň pitná voda byla občanům doručena," říká rudnický starosta Aleš Maloch ze sdružení Domov.

sucho

A přiznává, že na dlouhodobá sucha zatím připraveni nejsou: „Příroda si s námi zahrává, ale máme také projekt retenčních nádrží a ty by měly zachytávat vodu. Takže bychom do budoucna měli být na sucho připraveni."

Vrchlabí problémy s dodávkou pitné vody zatím nemělo, odebírá ji přímo z Labe a čistí. Ale podle místostarosty Michala Vávry ze sdružení Zvon, průtok byl, a občas stále je, nízký: „Vody tady také nebylo mnoho, to je pravda. Ale na druhou stranu to, že Vrchlabí leží hned pod horami, které přeci jen vodu hodně nasávají, tak jsme nepocítili, že bychom jí měli úplně nějaký akutní nedostatek. Ale je pravda, že i v Labi vody teklo letos poněkud méně."

Představitelé obcí chtějí své plány ohledně zdrojů a zásobáren pitné vody zrealizovat co nejdříve.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: ČRo Hradec Králové
Spustit audio

Související