Nové přívaly sněhu ztěžují dopravu, většina silnic je ale sjízdná

28. leden 2013

Nový sníh komplikuje dopravu na řadě míst republiky. Nejvíce - téměř čtvrt metru - ho napadlo v Královéhradeckém kraji. Sněžit začalo už v neděli v podvečer a od nočních hodin jsou v terénu desítky sypačů a pluhů prakticky po celém regionu.

Asi nejvíce nového sněhu v Královéhradeckém kraji hlásí Jičínsko, naopak v Krkonoších připadlo jen kolem pěti centimetrů. Na silnicích první třídy i na dálnici D11 zůstává rozbředlý sníh. Velmi opatrní řidiči musí být na vedlejších komunikacích, téměř všude tam leží ujetá vrstva sněhu a cesty mohou místy také namrzat.

Už večer byly problémy například na Novopacku, kde zůstal v jednom z kopců uvízlý kamion. I teď mají kamiony na některých místech problémy, konkrétně u Dvora Králové nad Labem směrem na Doubravice.

V Libereckém kraji v noci připadlo deset centimetrů sněhu, leží i na hlavních tazích. Řidičům v regionu jízdu místy ztěžuje i mlha a mrholení, které může namrzat. Kamiony mohou mít problémy ve stoupání.

Také ve středních Čechách musí řidiči počítat s kluzkými silnicemi, vrstva nového sněhu leží především na komunikacích nižších tříd. Kvůli sněhu už policisté zaznamenali několik dopravních nehod.

Pozor by si řidiči měli dávat například na rychlostní silnici R10. Na 46. kilometru ve směru na Prahu před sjezdem do Kosmonos havarovalo osobní auto mimo vozovku. Komplikace mohou nastat v době vyprošťování vozidla. Bouralo se také na silnici z Prahy do Kutné Hory. Nehoda osobního auta částečně omezila provoz za obcí Oleška. Osobní auto skončilo mimo silnici také na hradecké D11. Zdržet se můžete na 14. kilometru ve směru na Prahu.

Na Vysočině jsou všechny silnice s opatrností sjízdné. Zhruba od půlnoci sněží a cestáři mají v terénu téměř veškerou techniku, jen na Havlíčkobrodsku 28 strojů. Důležité tahy jsou po solení mokré, silnice druhých a třetích tříd s ujetou vrstvou sněhu.

autoři: Michal Trnka , mik , mta , ova
Spustit audio