Nové parkoviště má odšpuntovat silnice v okolí mělických písníků

21. duben 2018 06:30

Hodně aut, ale málo odstavných ploch. Přelouč chce zlepšit situaci s parkováním kolem mělických přírodních koupališť, kam v létě míří stovky návštěvníků z okolí. Mnoha místním ale vadí, že s auty ucpávají silnice a komplikují tak průjezd ostatním řidičům, třeba z Lohenic a Mělic.

Léto je pro některé z místních obyvatel možná nejhorší období roku, v horkých dnech bývají písníky doslova obklíčené auty a ta stojí i na příjezdových komunikacích. Vrásky na čele to dělá i Alešovi Koubovi, předsedovi mělického osadního výboru. Ten řekl, že je z obce prakticky nemožné vyjet autem směrem na Valy a Pardubice,  ale i v opačném směru na Lohenice a Přelouč a nebo na Živanice a Bohdaneč.

Mnozí lidé nechávají stát auta přímo na silnici a ta je sama osobě relativně úzká a je tam ztížený průjezd. Potvrdil to i místní podnikatel Ladislav Zeman, který u Mělic provozuje kemp. On sám má u něj odstavnou plochu pro auta návštěvníků, takových možností ale není v okolí dost.

Přelouč nabízí svůj pozemek        

Vůli řešit tento problém teď projevilo vedení města Přelouče, které přišlo s návrhem na vyčlenění městských pozemků mezi Lohenicemi a Mělicemi pro zřízení dvou odstavných parkovacích ploch. Dohromady jde o pět hektarů. Zastupitelé Přelouče tento týden záměr schválili, letos ale parkoviště určitě nevznikne. Podle starostky Ireny Burešové (ODS) to  nebude jednoduché dotáhnout do konce, jde o zemědělské plochy a jen jejich vyjmutí z půdního fondu je časově náročné.

Polovina lidí z Mělic a Lohenic nechce nový most přes Labe

Most se Valech

Přes 180 lidí obyvatel Mělic a Lohenic u Přelouče podepsalo petici proti stavbě nového mostu přes Labe. Nahradit má starý vojenský, který je podle Ředitelství vodních cest překážkou pro budoucí splavnění řeky do nedalekých Pardubic.

Odstavné plochy by problém vyřešily jen částečně, jde o pozemky pouze u silnice z Mělic na Lohenice, tedy v jedné z částí koupacího areálu, a podle Aleše Kouby to nebude řešit situaci na silnici z Mělic na Živanice, kde je prý problém s parkujícími auty největší. Tam stojí třeba i na žluté čáře a nerespektují vodorovné dopravní značení.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio