Nové muzeum v Hlinsku zve k návštěvě kouzelného pestrobarevného světa motýlů a brouků

8. listopad 2022

Dvacet let se v bývalé textilní dílně šily hlavně kožešiny. Pak se manželé Černí rozhodli, že objekt v centru Hlinska v Pardubickém kraji využijí úplně jinak a vystaví v něm svoji rozsáhlou sbírku exotických motýlů a brouků. První návštěvníci se do muzea, které patří k největším svého druhu u nás, podívali v říjnu 2022.

Oldřich Černý se entomologii věnuje čtyřicet let. Zdaleka ale v muzeu nevystavuje svoji celou kolekci. Ta totiž čítá na dvacet tisíc exemplářů, zatímco v muzejní expozici jich uvidíte asi čtyři a půl tisíce. Desítky bílých vitrín se speciálním osvětlením dávají ještě víc vyniknout škále barev, která vás obklopí už při vstupu do výstavních prostor.

V muzeu uvidíte exotické druhy brouků a motýlů ze všech kontinentů světa. Jen evropští motýli a brouci chybí. Oldřichu Černému totiž záleží na tom, aby sbírka byla typově ucelená a vzhledem k tomu, že celá řada evropských druhů hmyzu je přísně chráněná, v expozici by tito zástupci nutně chyběli.

Největší na světě

Procházka muzeem vás seznámí s typologií a zařazením brouků a motýlů. Uvidíte tak kolekce tesaříků, nosorožíků či roháčů. V případě motýlů zase skupinu otakárků, martináčů nebo baboček. Muzeum se může pochlubit i skutečně unikátními kousky, a to největšími druhy brouků a motýlů na světě.

Titanus giganteus je tesařík z oblasti Jižní Ameriky je největším broukem světa

K magnetům expozice určitě patří největší brouk světa, tesařík titán obrovský, jehož domovinou je Jižní Amerika. Jeho největší doložitelný exemplář má délku těla téměř 17 centimetrů, se započtením tykadel až 22 centimetrů. Největším hmyz, který v expozici uvidíte, je ale obří strašilka, která i s nohama měří 40 centimetrů.

Velkou pozornost poutají také největší pavouci Jižní Ameriky, obrovští sklípkani nebo největší noční motýli lišajové, uvidíte úctyhodné exempláře co do rozpětí křídel i velikosti sosáku. V expozici nepřehlédnete nočního motýla, který pochází z jihovýchodní Asie. Attacus caesar patří mezi motýly s největší plochou křídel na světě. Můrovitý motýl tyza velká, který žije na území Střední a Jižní Ameriky, má zase pravděpodobně největší rozpětí křídel na světě.

Můrovitý motýl Thyssania agripina má pravděpodobně největší rozpětí křídel na světě a žije na území Střední a Jižní Ameriky

Návštěvníci se podle slov Oldřicha Černého zastavují nejen u hmyzích gigantů, ale naopak také u nejmenších brouků, stejně jako těch dravých a jedovatých. Co se týče motýlů, největší pozornost, a to hlavně dětí, kvůli svému zářivě modrému zbarvení přitahují hlavně motýli rodu Morpho. Stranou zájmu ale nezůstávají ani velké exempláře pestrobarevných otakárků nebo bělásků. A také baboček, které dokonale napodobují třeba barvy uvadajícího listí. Muzeum motýlů a brouků v Hlinsku je otevřeno celoročně, denně kromě pondělí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.