Nové exponáty v Muzeu hraček Stuchlíkovi potěší především kluky. A samozřejmě taky jejich tatínky

13. srpen 2021 09:25

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově představuje ideální cíl rodinného prázdninového výletu. Právě tu „svoji“ hračku, vzpomínku na dětství, si tam najde návštěvník každého věku. 

Sbírka se péčí manželů Stuchlíkových stále rozrůstá. Potěšeni novými exponáty budou především pánové a kluci.

Čtěte také

Některým návštěvníkům se totiž zdálo, že v expozici převažují hračky pro malé slečny, kočárky a panenky.

A tak se Hana a Radek Stuchlíkovi snažili na léto sbírky doplnit a vystavit autíčka, parní válce, buldozery, traktory, v expozici je velký funkční model železnice z počátku 20. století, a také tuto část čeká v brzké době doplnění o další stroje a rozšíření.

Jak redaktorce Romaně Joudalové řekla Hana Stuchlíková, sběratelská vášeň zasáhla nejprve jejího manžela Radka.

Jak se rodí sběratel?

Radka Stuchlíka přitahovaly staré věci už od dětství. Hltal obrázky veteránů na zadní straně časopisu Světa motorů a snil svůj sen, že si jednou nějaký takový stroj pořídí. Mnohem později se začal intenzivně zajímat o sbírání starých anglických motocyklů, přišly první burzy, první renovace a mnoho soutěžních akcí.

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově

Manželku Hanu ale vůně spáleného benzinu příliš nenadchla, a tak přemýšlel, jak ji do starých časů zasvětit. Logicky „zabraly“ panenky a kočárky.

A jak se sběratel stane muzejníkem?

Po sedmi letech sbírka hraček manželů Stuchlíkových dosáhla takového rozsahu a hlavně úrovně, že se rozhodli podělit se o své poklady a otevřít pro veřejnost Muzeum Hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Zvou vás k prázdninové návštěvě vždy od úterý do soboty od 10 do 16 hodin.

V případě zájmu si můžete domluvit i individuální prohlídku, stačí vyplnit formulář na webu muzeumhracekbydzov.cz.

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově vás srdečně zve na Pohádkový den plný zábavy 14. srpna 2021 od 9 hodin do 16 hodin.
PROGRAM:

Prohlídka muzea hraček včetně nově otevřené expozice loutkových divadel z let 1920 - 1970 výrobců Munzberger, Storch.

Čtěte také

Výstava historických motocyklů - k vidění bude řemenový motocykl Ariel z r. 1915 - nejstarší Ariel v republice, dvouválcový Matchless z roku 1921 - jeden ze tří kusů v republice, dvouválcový motocykl AJS z roku 1922 a další.
V 10 hodin představí Martina s Naďou své labradory, ukážou vám práci canisterapeutického psa, základní poslušnost a trochu loveckého výcviku.
Loutkové divadelní představení lidového loutkaře Jiřího Polehni. V 11 hodin se můžete těšit na pohádku O Smolíčkovi (20 min.) Ve 13 hodin na pohádku O Budulínkovi (20min.)
V 15 hodin muzeum hraček navštíví zvířátka z Bioparku Štít - představení krajty královské Vendelína, želvy uhlířské Torana, leguána zeleného a papouška Lady.

Muzeum hraček Stuchlíkovi
nedávno otevřeli manželé Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Je to muzeum, kde si určitě i vy vzpomenete, s čím vším jste si jako malí hráli.

Celý den se bude soutěžit o odměny s pohádkovými postavami z klasických českých pohádek a večerníčků. A celým dnem vás bude provázet královéhradecký maskot lvíček Gustík. Nebude chybět ani dětská diskotéka. Občerstvení zajištěno.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související