Nová turistická trasa na Broumovsku, Krkonoše pod náporem sněhu i lidu a Božena. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Značkaři na Náchodsku se letos chystají opravit více než 300 kilometrů turistických tras. Vzniknou dokonce i některé úplně nové. A to zdaleka není veškerá práce, kterou do začátku sezóny chtějí dobrovolníci značkaři stihnout.

„Pozval bych všechny na trasu, která vznikne v regionu Broumovských stěn. Bude začínat na nové vyhlídce Na Balvanech v Martínkovicích. Povede kolem krásné křížové cesty, doposud turistům trošku utajené, kolem kaple svaté Panny Marie nahoru na hřeben Broumovských stěn starou Linhartovou, takzvanou Dobytčí stezkou. Ta zanikla asi před 30 lety vlivem polomu," říká Pavel Staněk z Klubu českých turistů v Náchodě.

Čtěte také

Tisíce návštěvníků míří v zimě do nejvyšších českých hor.
„Víme jaká je situace, máme karanténu, lidé ale mohou vyrážet do přírody, určitě můžeme hovořit o tisících návštěvníků. Nemají sice na horách možnost ubytování ani stravovací služby, jde tedy obvykle o jednodenní návštěvníky. Přijedou a užijí si komfort pohybu ve volné přírodě," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

„Stále častěji se setkáváme s návštěvníky Krkonoš, možná jim spíš říkejme výletníci, kteří zcela netuší, že v národním parku platí určitá omezení k ochraně tamní cenné a křehké přírody. Nevědí, jak se mají chovat a vyvádí hlouposti, nad kterými si říkáme, jestli to je vůbec možné."

Čtěte také

Lenka Wimmerová, režisérka minisérie Božena, kterou uvádí Česká televize, má už za sebou řadu zkušeností a úspěchů. Nyní žije na Broumovsku, odkud za námi také přijela do rozhlasového studia, aby nám o natáčení Boženy povyprávěla podrobnosti.

"Nebylo naším záměrem šokovat. Chtěli jsme prostě jen ukázat, jak se s ženským tělem v devatenáctém století nakládalo," říká Lenka Wimmerová. "Je to můj splněný sen. Někteří tvůrci putují ve své tvorbě do budoucnosti, zatímco já jsem se vždy toužila vydat do minulosti."

autor: baj
Spustit audio

Související