Nová rozhledna na vrchu Žaltman v Jestřebích horách se začne na podzim stavět. I díky veřejné sbírce

13. únor 2019 09:29

Obec Malé Svatoňovice chystá stavbu nové rozhledny Žaltman. Ta nahradí původní, padesát let starou rozhlednu na vrcholu stejnojmenné hory. Peníze obec shání pomocí veřejné sbírky, na transparentním účtu se už sešlo téměř milion tři sta tisíc korun.

V česko-polském příhraničí vyroste 11 nových rozhleden. Jedna bude v Novém Hrádku na Náchodsku

Z bývalé větrné elektrárny v Novém Hrádku na Náchodsku vznikne rozhledna - vizualizace

Přestavba tubusu bývalé větrné elektrárny na turistickou rozhlednu je v Novém Hrádku na Náchodsku zase o něco blíž. Městys by podstatnou část z deseti milionů potřebných na rozsáhlou přestavbu měl získat díky evropským dotacím, ještě letos vypíše výběrové řízení. 

„Je to pro mě srdeční záležitost, jsem z Malých Svatoňovic," popisuje svůj vztah k místu, kde stojí současná a vyroste i nová rozhledna, Dagmar Kostelecká. Ze svého domu to má na vrch hory Žaltman asi dva a půl kilometru, rychlou chůzí tři čtvrtě hodiny. 
„Chodím tam desítky let. Někdy se mi to podaří i několikrát v týdnu."

Jenže ze současné rozhledny už není prakticky nic vidět. V rozhledu brání stále vyšší stromy, které není možné pokácet. Právě proto obec Malé Svatoňovice plánuje postavit rozhlednu novou, dvakrát vyšší. 

Dagmar Kostelecká přispěla pěti tisíci korunami, za to bude mít štítek se svým jménem na jednom ze schodů. 
„Budeme mít schod, ano. Naše rodina. A syn si koupil další svůj vlastní. Takže tam možná budeme mít dokonce dva schody."

Pohled z vyhlídkového patra na schodiště rozhledny

Na stavbu nové celokovové rozhledny podobně přispěla už víc než stovka lidí. Někteří si za pět tisíc symbolicky koupili schod, jiní dali menší částku. Finančně přispívají i místní firmy a okolní města a obce. Třeba zastupitelé Úpice schválili na svém posledním zasedání příspěvek 250 tisíc korun. 

„Protože rozhlednu navštěvují občané Úpice v hojném počtu. Jelikož turisté mají nahoře boudu v Jestřebích horách, tak jsme se rozhodli projekt podpořit," vysvětluje starosta Úpice Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Za projekt nové rozhledny se postavili místní občané, firmy i obce 

Na transparentním účtu zřízeném kvůli veřejné sbírce je tak aktuálně milion dvě stě šedesát tisíc korun. Potřeba jsou zhruba tři miliony. 

Motýlí křídla obepínající Trutnov. To je Království - Jestřebí hory. Ráj pro všechny cyklisty

Království Jestřebí hory

Letošní turistická sezona odstartovala. A tak vám dnes představíme další cíl pro krásné jarní anebo letní výlety. Je to krásná oblast Jestřebích hor, odkud k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové přijel vedoucí Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory Jan Balcar.

„Dnes se blížíme k polovině nákladů. Jsme už tak daleko, že máme povolení k demolici současné rozhledny," říká nezávislý místostarosta Malých Svatoňovic Marek Švrčina. 

Věří tomu, že se potřebnou částku podaří získat co nejdřív.
„Ten hlavní motiv je vybrat od lidí z přilehlého okolí a od firem a obcí, aby to bylo hlavně naše dílo. Za přispění třeba Královéhradeckého kraje."

Stávající rozhledna by se měla začít bourat letos na podzim, po skončení hlavní turistické sezóny. Ještě letos chce obec připravit i základy pro rozhlednu novou. Ta by mohla být hotová příští rok.

Spustit audio

Související