Nová pravidla pro nákup materiálu ušetří nemocnicím miliony

21. září 2010

Díky úspěšnému vyjednávání s dodavateli ušetří nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje do konce letošního roku zhruba 4 miliony korun na nákupech zdravotnického spotřebního materiálu. Další desítky milionů korun ročně by měl uspořit nový sjednocený systém nákupu léků a dalšího zdravotnického materiálu, který chce krajský zdravotní holding spustit od příštího roku. "Dosud nemocnice nakupovaly zdravotnický materiál velice neefektivně: dodavatelé přistupovali ke každé nemocnici samostatně. Při uzavírání dodávek materiálu a léků tak nemocnice nevyužívaly svou společnou vyjednávací sílu, díky které by bylo možné stlačit ceny na co výhodnější úroveň," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Bližší informace ujišťovala Jiřina Mužíková.

Dosavadní systém nákupu zdravotnického materiálu měl určité ekonomické rezervy. "Například dodávaný sortiment si dosud naše nemocnice vybíraly ze 40 tisíc položek od 130 dodavatelů, se kterými se dosud jednalo odděleně. Přitom potřeby všech našich nemocnic jsou velice podobné. To jsme chtěli změnit: úplné sjednocení systému nákupů zdravotního materiálu a léků by mělo začít nemocnicím šetřit až 10 procent ceny dodávaného zdravotnického zboží ročně," řekl ředitel krajského zdravotnického holdingu Martin Scháněl.
Během letošního roku použil kraj ze svého rozpočtu na oddlužení krajských nemocnice již více než 100 milionů korun a jedním z hlavních úkolů vedení krajského zdravotnictví je zpomalit další zadlužování krajského zdravotnictví. Na tom se kromě neefektivního hospodaření z minulých let podepisuje také celostátní systém zdravotnictví.
V oblasti zdravotnictví kraj kontroluje 10 obchodní společností, z toho pět nemocnic.

Spustit audio