Nová Paka je jedním ze čtveřice měst, která budou hostit Olympiádu dětí a mládeže v hradeckém kraji

14. leden 2023 08:15

Přípravy na Olympiádu dětí a mládeže v Nové Pace na Jičínsku vrcholí. Je to jedno ze čtyř míst, kde se tato prestižní sportovní akce bude konat. Novopacký stadion se stane dějištěm krasobruslení. První jízdy nejlepších malých sportovců tady začnou v pondělí 23. ledna. 

Čtěte také

„Máme tady nový mixážní pult, nové zesilovače, nové rádio, nové přehrávače,“ ukazuje mi nové ozvučení zimního stadionu Bohumil Šmika z novopackého bruslařského klubu. Na jeho modernizaci dostalo město půl milionů korun od Královéhradeckého kraje. „Máme bezdrátové mikrofony i nové reprobedny.

Zrovna sledujeme pracovníky jak dávají dolů reklamní plochy. „Sundáváme reklamy, protože Český olympijský výbor má své partnery, svá loga.

V tuto chvíli tu bruslí školáci, ale už za několik dní tady své bruslařské umění předvede stovka nejlepších z řad dětí a mládeže. „Proti nám, na střídacích lavicích, budou rozhodčí. A tady, kde stojíme, budou krasobruslaři a krasobruslařky přicházet ze šaten na ledovou plochu.

Přijít se podívat a fandit může kdokoli. „Diváci budou na tribunách, stejně jako je to při hokeji.

Čtěte také

Vedle zimního stadionu vyroste velký party stan, kde bude zázemí pro sportovce, rozcvičovna a stravování.

Bruslaři budou ubytovaní v domově mládeže střední pedagogické školy, její studenti budou mít on-line výuku. Město připravilo pro sportovce speciální program, který je čeká v jejich volném čase.

„Budou mít volný vstup do bazénu. Dále pro ně chystáme prohlídku naší městské Klenotnice a Suchardova domu. Navíc připravujeme besedu s naším ultracyklistickým maratoncem Danielem Polmanem, říká místostarosta z Volby pro město Milan Pospíšil starší.

Čtěte také

Pomáhat tady budou také dobrovolníci, bez nich by se podle mluvčí Královéhradeckého kraje Martiny Svatoňové olympiáda neobešla. „Sháněli jsme je po dvou liniích. Oslovovali jsme naše krajské školy, kde by děti měly zájem. A také Český olympijský výbor měl na svých webových stránkách dotazník, kde hledal dobrovolníky.

Olympijské hry budou, zrušit je podle Martiny Svatoňové není možné. Ale velký boj je teď s počasím, protože sníh na horách rychle mizí. „Jednáme o možnosti náhradního programu. Tedy přemýšlíme, které závodní kategorie by se případně daly posunout.

To ještě bude s blížícím se termínem her upřesněno.

Spustit audio

Související