Nová Paka bude v příštím roce hospodařit s rekordním rozpočtem 363 milionů korun

12. prosinec 2019 09:26

Novopačtí zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Jeho výše je rekordní. Město bude hospodařit s 363 miliony korun. Pro srovnání loni město mělo rozpočet ve výši 276 milionů korun. Důvodem navýšení jsou hlavně investice, které město čekají. Některé už začaly, jiné by se měly rozjet na jaře nebo v létě příštího roku. 

Investice města by se měly pohybovat kolem 200 milionů korun. Jde o tři velké akce. Jednou z nich je přestavba autobusového terminálu.

Čtěte také

„Oprava autobusového terminálu rozpočtově padne z 90 procent do příštího roku. A potom se počítá s tím, že by se měla rozběhnout rekonstrukce městského kulturního střediska a také rekonstrukce kláštera," vysvětluje starosta Josef Cogan ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Město chce opravu kulturního střediska a kláštera spojit a vyhlásit jednu soutěž.

„Rekonstrukce městského kulturního střediska je přes 100 milionů a rekonstrukce kláštera je také zhruba sto milionů. Bylo by ideální, kdyby to dělala nějaká velká firma, která by se sem nestěhovala a přesun strojů a všeho dalšího by bylo na jednom místě. A bylo by to i levnější," tvrdí místostarosta Nové Paky Milan Pospíšil z Volby pro město.

Dost peněz půjde také do komunikací

Nejdražší bude pravděpodobně oprava Ruské ulice, která má přijít na 8 milionů korun. Město chce také připravit bytovou zónu Vlkov.

Rozpočet (ilustrační snímek)

„Teď se dokončují podklady pro státní povolení. A samozřejmě bychom rádi dosáhli pravomocného stavebního povolení na tuto zónu, kde má vzniknout zhruba 17 parcel pro rodinné domy. A rádi bychom to v příštím roce rozběhli," vysvětluje Josef Cogan.

Kolem 10 milionů půjde z rozpočtu celkově do sportu

„Jednotlivým sportovním oddílům chodí příspěvky aby udržely sportoviště v provozu a udržovaly ho. A samozřejmě nám záleží na tom, aby tady byl mládežnický sport," říká místostarosta Pavel Bouchner ze sdružení sportovci pro Novou Paku.

Čtěte také

Představitelé města ale neschválili půlmilionovou podporu hokejovému klubu, který aktuálně hraje druhou ligu.

Podle Milana Pospíšila se peníze klubu dát měly, přestože v řadách hokejistů, čímž někteří argumentují, není příliš mnoho Novopackých.
„Jestli tam je jeden nebo dva. Jinak to jsou, jak se říká, hráči zvenčí. Když k nám do MKS přijedou herci z divadla z Praha, také je musíme zaplatit i když jsou cizí. Také se na ně jdou lidé povídat. A myslím si, že sport je vlastně i taková forma kultury."

Spustit audio

Související