Nová optická zradidla nahrazují u silnic na Náchodsku původní pachová. Brání srážkám aut se zvěří

29. září 2021 09:06

Myslivci na Náchodsku rozšiřují počet zradidel podél silnic. Většina nově instalovaných už neodrazuje zvěř pachem, fungují na principu odrazu světla. Odrážejí ho od reflektorů projíždějících vozidel mimo komunikaci, a odrazují tak zvěř od vstupu do vozovky. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Kolik zradidel momentálně u silnic v okrese Náchod je?

Čtěte také

Podle předsedy okresního mysliveckého spolku Náchod zhruba pět stovek. Myslivci je umísťují na problémové úseky, kde se potvrdil pohyb zvěře přes silnici.

Ještě před několika lety se podél silnic nejčastěji instalovala pachová zradidla obsahující ekologicky odbouratelnou pěnu, která se nanáší na stromy, keře nebo dřevěné kolíky. Pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů, člověka a zvyšuje tak pozornost zvěře.

Nová optická zradidla nahrazují u silnic na Náchodsku původní pachová

Pachová zradidla ale mají podle myslivců své nevýhody - jednak je zapotřebí je v průběhu roku udržovat, tedy aplikovat zmiňovanou pěnu minimálně několikrát ročně, a za druhé si zvěř na pachy postupně zvyká a zradidla tak ztrácí účinnost.

Právě proto nahrazují pachová zradidla u silnic ta optická?

Ano. Ideální je optické zradidlo, doplněné o pěnu. Jde tak o kombinaci obou možností. Jenže i tento typ má svá úskalí. Platí to, že pěna s pachy postupně vyčpí a je potřeba obnova. Další problém je podle myslivců v tom, že se jim sloupky se zradidly ztrácí, myslivci si myslí, že si je lidé berou domů.

Čtěte také

To znamená další kontroly a hlavně peníze navíc. Jeden takový sloupek s kombinací zradidel přitom stojí zhruba 400 korun.

A problém s jejich ztrátou nebo poničením úplně neřeší ani to, že Královéhradecký kraj každoročně přispívá mysliveckým spolkům přímo na tyto účely částkou 300 tisíc korun, to je po 60 tisících na každý okres.

Proto se stále častěji instalují samostatná optická zradidla, trochu podomácku vyrobená, a pokud je to možné, tak přímo na stromy.

Co to znamená? Jak takové optické zradilo vypadá?

Jde o plech, dlouhý asi dvacet a široký zhruba pět centimetrů. 

Čtěte také

Ten je neinvazivní metodou přidělaný na kmenech stromů. Na plechu je optická páska, která odráží světlo ve třech směrech.

Třeba u Stárkova je plech ohnutý do jakéhosi véčka, aby byl efekt co největší. Efekt je podle myslivců stejný, náklady nesrovnatelné. Zatímco originál, jak už bylo řečeno, stojí několik stokorun, tahle verze se prý dá pořídit za desetikorunu.

Ovšem i tato zradidla podle myslivců lidé ničí, náhradu je ale mnohem snadnější pořídit.

Nová optická zradidla nahrazují u silnic na Náchodsku původní pachová

Zradidel postupně přibývá, brzy je myslivci budou instalovat například v Dolanech, u hlavního silničního tahu z Jaroměře na Náchod. Potřeba budou třeba i po otevření dálnice u Jaroměře, protože je možné, že zvěř změní migrační trasy a objeví se na nových úsecích silnic.

Spustit audio

Související