Nová mobilní aplikace pro cestující regionální dopravou v Královéhradeckém a Pardubickém kraji

15. leden 2018 13:20

Královéhradecký kraj představil další mobilní aplikaci pro veřejnost. Po nedávném zprovoznění aplikace, mapující aktuální stav zimní údržby, se tentokrát dočkali ti, kteří cestují vlakem nebo autobusem. Aplikace by jim měla zpříjemnit a zjednodušit jízdu prostředky hromadné dopravy. Novinka podle zástupců dopravní společnosti OREDO nemá kopírovat jízdní řád, má toho umět a nabídnout mnohem víc. 

Samotná aplikace má hned několik fukncí, tu zásadní popsal jednatel společnosti OREDO, která dopravu v krajích zajišťuje, Petr Moravec: „Vidíme tam aktuální polohu spoje. To znamená, že vidíme aktuální zpoždění. Není to čistý jízdní řád, který by nám říkal, že v 9:15 má jet autobus. Ale vidíme, že u nás bude ten spoj třeba 10 minut opožděn."

Vedle toho aplikace nabízí například přímé propojení do callcentra dopravců nebo odkazy na weby obou krajů, na kterých jsou informace o plánovaných dopravních opatřeních. Chystají se třeba mapy dopravních uzlů, které by měly pomoci cestujícím v neznámých městech zorientovat se třeba při přestupu z vlaku na autobus, v budoucnu by měla být k dispozici i interaktivní mapa, která po zadání trasy spočítá cenu jízdného. Zvažuje se i uživatelský přístup pro řidiče.

Čtěte takéDopravní aplikaci si můžete zdarma stáhnout ZDE

Proč je aplikace dostupná ještě v této nekompletní podobě vysvětlil Petr Moravec: „Potřebovali jsme dát tu aplikaci k dispozici cestujícím, abychom zjistili, co oni vlastně od té aplikace očekávají."

Za samotnou aplikaci v její stávající podobě zaplatily kraje necelého čtvrt miliónu korun.

Královéhradecký kraj představil na začátku roku dvě nové aplikace a jak říká náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS, teď je potřeba doladit jejich provoz: „Nepředpokládám nějaký masivní vývoj dalších různých aplikací a podobně. Ale spíš rozvíjení toho, co jsme teď představili."

Nová mobilní aplikace veřejné dopravy ve východních Čechách

Na rozvoji dopravní aplikace bude pracovat firma, která se o provoz stará, a kraje si vyberou, jaké funkce a doplňky budou chtít využít.

Podle náměstka hejtmana Pardubického kraje Michala Kortyše z ODS není potřeba se obávat dramatického nárůstu nákladů: „Já si myslím, že tomu dokážeme dát opratě a že si ty ceny dokážeme ustát tak, aby byly běžné, tak jak jsou na trhu dnes."

Aplikace si zatím neporadí třeba s vyhledáváním spojení, na druhou stranu umí uživateli posílat SMS zprávy s informací o tom, že dotyčný spoj má případné zpoždění. Všechno je zatím dostupné pouze pro systém Android.

Další platformy se podle Kamila Svobody ze společnosti T-Mapy připravují: „Chtěli jsme tu aplikaci vyvinout pro systém, který je nejrozšířenější a nejdostupnější. Tak, abychom získali zpětnou odezvu od uživatelů. A jakmile ji nějakým způsobem doladíme, tak jsme připraveni ji dodat i na další systémy, na další platformy."

A to by mělo být horizontu šesti měsíců až jednoho roku.

autor: lcz
Spustit audio

Související