Nová hygienická opatření dělají vrásky některým organizátorům kulturních akcí v Hradci Králové

19. srpen 2020 08:58

Od září začnou platit nová hygienická opatření. Ty se mimo jiné dotknou i kulturních akcí v Hradci Králové. Podle ministerstva zdravotnictví se jich ve vnitřních prostorách bude moct účastnit maximálně 500 návštěvníků. Na koncertech a v divadlech budou také povinné roušky. I tak je podle některých organizátorů o akce zájem.

Čtěte také

„Celá ztráta z příjmů a tržeb je řádově kolem 15 milionů korun. Takže to není nic veselého," hodnotí nevydařené jaro ředitel Kongresového centra Aldis v Hradci Králové Tomáš Faltus.

Kvůli pandemii koronaviru musel řadu kulturních akcí přesunout na podzim.
„Některé akce se právě z oné jarní kongresové sezóny přesunuly na podzimní termín. Ovšem některé přesunou nejdou, protože to jsou kongresy chystající se minimálně dva roky dopředu. Ale podzim máme úplně plný, je tam velká spousta koncertů."

Na začátku tohoto týdne ale ministerstvo zdravotnictví zpřísnilo hygienická opatření.

Zaplněné hlediště na Festivalu české filmové komedie

Lidé tak budou muset například znovu nosit roušky v některých uzavřených prostorách.
„Všechny koncerty máme vyprodány. Takže tam se bude muset jen počet návštěvníků korigovat podle aktuálních opatření stanovených ministerstvem zdravotnictví nebo hygienickými stanicemi," vysvětluje Tomáš Faltus.

Od 1. září se vnitřních akcí může zúčastnit maximálně 500 lidí

Podle ředitele Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslava France by kvůli novým opatřením mohl klesnout zájem návštěvníků.
„Trošku se obáváme toho, že pro řadu návštěvníků to bude překážka a třeba se rozhodnou, že na naše pořady nepřijdou. Desítky akcí připravujeme v plném rozsahu a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Neradi bychom některou z akcí rušili."

Čtěte také

Mluvčí Klicperova divadla v Hradci Králové Martin Sedláček upozorňuje, že i přes nová hygienická opatření se diváci nemusí obávat, že by byla představení nějak omezena.
„Pro nás se těmi novými opatřeními z ministerstva zdravotnictví nic nemění. Protože se vším co bylo, jsme už počítali. Diváci musí mít roušku, ve foyeru, u baru nebo ve frontách na toalety budou muset dodržovat rozestupy. Ale na představení mohou sedět normálně na sedačkách bez mezer."

První představení je na hlavní scéně Kliceperova divadla naplánováno na 5. září.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související