Nová galerie v Českých Budějovicích nabízí pop-art a plakátovou tvorbu

23. duben 2018

Současného českého malíře Zdeňka Šorfa představuje českobudějovická Galerie 1. Ta se zaměřuje právě na moderní umění, pop-art a plakátovou tvorbu.

Galerie je poměrně mladá, od podzimu loňského roku se zabydlela na rohu České a Panské ulice. Jejím majitelem a kurátorem je Miroslav Houška.

„Se Zdeňkem Šorfem jsem se potkal před několika lety v Praze, pak jsme se neviděli asi čtyři nebo pět let a díky Facebooku, jak je to asi v dnešní době zvykem, jsem ho oslovil pro svůj pop-artový projekt, který chystám na tento rok. Poprosil jsem ho, aby udělal obraz na téma Andy Warhol, a on během čtrnácti dnů přijel s hotovým obrazem. Tak jsme se domluvili, že uděláme v Galerii 1 jeho autorskou výstavu,“ vypráví.

Alšova jihočeská galerie představuje Košickou modernu a díla z 20. let minulého století

Výstava Košická moderna – Kontexty meziválečného umění zůstane v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou do 27. května

Významné autory takzvané Košické moderny vystavuje Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Díla slovenských a maďarských umělců 20. a 30. let minulého století zapůjčila na jih Čech Východoslovenská galerie v Košicích.

Komorní prostor galerie kvůli výstavě trochu rozšířil, protože autor přivezl hodně děl a velkoformátová plátna. Jednu celou stěnu zabírá triptych. „Vybrali jsme díla z poslední doby, pár věcí je tady z roku 2017, ale většina věcí je úplně nových z roku 2018,“ dodává Miroslav Houška.

Pro díla Zdeňka Šorfa jsou podle něj typické krásné barvy. „Kombinuje olej s akrylem, takže si může dovolit jasné zářivé barvy. Pro mě je jeho dílo opravdu o barvách, jeho záběr je strašně široký, od portrétů po mystické náměty. Má tady nádherný obraz Pocta Stephenu Hawkingovi, kde je vlastně jenom lebka, ale na první pohled je jasné, jakou osobnost zobrazuje, takže je to vlastně i mistr zkratky. Obrazy jsou k zakoukání, na delší zadívání, ale zajímavé jsou i názvy, některé jsou skoro až básně,“ říká Miroslav Houška.

Ten pro letošní rok chystá projekt Factory Tour věnovaný 90. výročí narození Andyho Warhola. „Oslovil jsem téměř třicet československých výtvarníků a fotografů a ti zpracovávají díla na téma Andy Warhol,“ prozrazuje. Projekt odstartuje v květnu v Českých Budějovicích, pak bude pokračovat do Valašského Meziříčí, Opavy a Prahy.

Andy Warhol

Rozhovor z Galerie 1 přináší kulturní magazín Kavárna. Dále se ohlíží za vystoupením Jana a Jiřího Burianových se studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Také připomíná, že vychází nahrávka živě vysílané rozhlasové hry Sherlock Holmes ve státních službách a nabízí recenzi knihy Krvavé země.
Celý pořad si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související