Nová čtyřkolka zajistí hasičům z Police nad Metují větší efektivitu zásahů v terénu

3. březen 2020 09:38

Hasiči v Polici nad Metují mají k dispozici novou čtyřkolku. Za zhruba 800 tisíc korun ji pořídilo město. Nový stroj budou záchranáři využívat především při zásazích v těžko přístupném kopcovitém terénu, například při požárech lesa nebo při pátrání po pohřešovaných osobách.

„Tady bude umístění vysílačky. Bude zde připojený i tablet, jako taková navigace. A také komunikace s operačním střediskem přes něj půjde," velitel SDH Police nad Metují Jiří Hubka popisuje vybavení speciální čtyřkolky.

Vnitřek kabiny voní novotou, na sedadlech jsou stále ještě krycí fólie. Jinak je ale vozidlo funkční, má naviják i menší korbu.
„Kde se dá převážet jak materiál k hašení, tak i ke zraněné osobě. Vodu, kterou jsem nosili v barelech, můžeme nyní dopravovat nebo aspoň přibližovat k místu zásahu."

Doteď hasiči v případě nutnosti využívali podobný stroj z třináct kilometrů vzdáleného Meziměstí, dojezdová vzdálenost ale použití komplikovala.

Police nad Metují pořídilo novou speciální čtyřkolku. Sloužit bude místním dobrovolným hasičům

Okolí Police nad Metují je přitom kopcovité a čtyřkolka zásahy dobrovolných hasičů výrazně zefektivní. Říká to velitel profesionální jednotky z Velkého Poříčí Josef Hlaváček.
„Polická jednotka je v mnoha případech na místě události jako první. Může nám udělat průzkum. Do této doby se vše řešilo pěšky a trvalo to déle. Zkušenosti se čtyřkolkou jsou vynikající. Velice urychlí přesun materiálu i lidí, a také celkový čas samotného zásahu."

Čtěte také

Způsobů využití čtyřkolky je podle něj celá řada, příkladem je zásah v nepřístupném lesním terénu.
„Doprava vody se řeší cisternami, které ale tam ale nedojedou a hrozí převrácení stroje. Takže v tomto případě je čtyřkolka úplně vynikající."

Ideální je také v případě pátrání po pohřešovaných lidech. Takových případů je podle něj v turisticky oblíbené oblasti broumovského výběžku celá řada.
„Museli jsme to vždy řešit pěšky a čtyřkolka má průjezdnost terénem daleko větší než osobní automobil nebo těžší technika."

Nová čtyřkolka v Polici nad Metují na svůj první ostrý zásah v terénu zatím čeká, kromě jiného jí ještě chybí i registrační značky.

Spustit audio

Související