Nosorožci ze ZOO Dvůr Králové mají v Tanzanii už třetí mládě. A zase samičku

10. květen 2017

Na konci března se nosorožcům, kteří byli v roce 2009 převezeni ze ZOO Dvůr Králové do tanzanského národního parku Mkomazi, narodilo další mládě. Matkou samičky, jež zatím nedostala jméno, je samice Deborah, otcem samec Jamie. Stejnému páru se podařilo přivést na svět mláďata už v letech 2011 a 2014, Jamie navíc v minulém roce zplodil dvě další mláďata s jinými samicemi.

„Pokud si uvědomíme, že březost u nosorožců trvá až 16 měsíců a nějakou dobu musí být mládě s matkou, tak je jasné, že Deborah v Africe rozhodně nezahálí," řekl ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. „Je úžasné, že si naše zvířata v Africe tak dobře zvykla. Jde o další důkaz, že zoologické zahrady mohou smysluplně pomáhat při ochraně divoké přírody."

Čtěte také

V Tanzanii zůstalo v polovině 90. let minulého století jen několik nosorožců, přímo v Mkomazi byli dokonce úplně vyhubeni. Vrátit se je podařilo díky legendárnímu ochranáři Tonymu Fitzjohnovi a dnes je tu jedna z pouhých tří populací nosorožců v zemi.

ZOO Dvůr Králové poslala v roce 2009 do Mkomazi tři nosorožce, dalšího, samičku Elišku, pak v létě 2016. „Elišce se daří dobře. V Mkomazi právě připravují velký výběh, kde by mohla být spojena se samcem," uvedl Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo. „Doufejme, že i ona časem podlehne kouzlu Afriky podobně, jako se to daří Deboře."

Díky zoologickým zahradám vzniká v Mkomazi jedna z pouhých tří populací nosorožce dvourohého v Tanzanii. Na snímku je zcela vpředu samice Zawadi se svou dcerou Georginou

ZOO Dvůr Králové patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců dvourohých, jinak též černých, na světě

Dosud se jich v zahradě narodilo 44, u všech druhů nosorožců pak bylo odchováno 57 zvířat. V Tanzanii se páru ze ZOO Dvůr Králové narodila mláďata Hilla (2011), Tunu (2014) a na jaře 2017 další samička. Kromě toho je původně dvorský samec Jamie otcem samiček Mobo a Georgina, jež se obě narodily v roce 2016 samicím, které do Tanzanie putovaly ze zoo v anglickém Port Lympne, Eliška, která se v ZOO Dvůr Králové narodila samici Etoshe v září 2012, patří k páté generaci chované v zahradě.

Národní park Mkomazi - rozsáhlá oblast o ploše 3245 kilometrů čtverečních na severovýchodě Tanzanie. Plynule navazuje na obrovské území národního parku Tsavo, které se rozprostírá v sousední Keni. Tanzanská vláda v roce 1988 pověřila Tonyho Fitzjohna, aby v tu dobu pytláctvím a pasením dobytka značně zpustošenou rezervaci obnovil. Fitzjohnovi se to dařilo natolik, že se suché savany Mkomazi v roce 2008 staly národním parkem.

Kromě všeobecné ochrany území se Mkomazi věnuje zejména obnovení divoké populace psů hyenových a od roku 1997 v Mkomazi běží i záchranný program pro východní poddruh nosorožce dvourohého.

První nosorožci sem byli převezeni ze záchranného chovu v Jihoafrické republice v roce 1997. Následovala trojice z chovu ZOO Dvůr Králové, v roce 2012 přibylo další trio z anglické zoo Port Lympne a v létě 2016 další samička ze ZOO Dvůr Králové.

Mkomazi se snaží pomáhat i komunitám žijícím v nejbližším okolí, například zpřístupňováním pitné vody, hygienických zařízení nebo stavbou škol.

Eliška v bomě před vypuštěním do volnějšího prostoru
autor: Andrea Jiroušová
Spustit audio