Nosorožci do Keni poletí v sobotu, záležet bude na počasí

15. prosinec 2009

Cesta čtveřice vzácných nosorožců bílých ze Dvora Králové do Keni, ke které dostala Zoologická zahrada souhlas ministerstva životního prostředí, bude trvat zhruba čtyřiadvacet hodin. V novém domově by tak už mohli být nosorožci, pokud to dovolí počasí, už za týden. Jejich přesun naplánovali chovatelé na sobotu 19. prosince 2009. Přestěhování zvířat, proti němuž protestuje sdružení Safari Archa 2007, může podle zoologů přispět k zachování poddruhu, jehož světová populace čítá už jen několik málo jedinců. Všechny pokusy o rozmnožení vzácných nosorožců na východě Čech byly v posledních letech bezvýsledné. Nový domov by měli dvorští nosorožci nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conservancy. Informuje Ota Nehasil.

Zoologové věří, že v přirozeném volném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň a mohly by zabřeznout. "Všechny možnosti pro rozmnožení zvířat v zoo jsme zkusili. Vše ale bylo bez výsledku," uvedla ředitelka zoo Dana Holečková. Připomněla, že poslední úspěšný odchov severního bílého nosorožce se zoo podařil před devíti lety.
Po získání povolení od ministerstva životního prostředí by podle vedení zoo mohlo sobotní odlet nosorožců do Afriky zhatit pouze počasí, zvířata totiž poletí do Keni linkou z Amsterodamu. Jejich odcestování by mohl odsunout na později například silný vítr nebo sněžení na letišti. Celou technicky složitou operaci spojenou s přesunem tlustokožců chovatelé naplánovali tak, aby zvířata v případě nepříznivého počasí ani nemusela opouštět svůj pavilon.
Tým organizující přesun bude v noci z pátku na sobotu sledovat informace o situaci na Ruzyni. Pokud bude v sobotu letiště přijímat lety ze zahraničí, začnou chovatelé v brzkých ranních hodinách nosorožce nakládat do beden a ve vytápěném nákladním autě je odvezou do hlavního města. Letadlo z Amsterodamu v Praze přistane v podvečer, zvířata s čtyřčlenným mezinárodním doprovodem odborníků poté odletí do Nairobi. Posledních asi 150 kilometrů na místo určení cenný živý náklad dopraví opět nákladní auta.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio