Nosorožce uvidíte i v zimě. Ve Dvoře Králové otevřeli vnitřní expozici pro tato vzácná zvířata

5. říjen 2016

O nutnosti záchrany bílých nosorožců se přesvědčil i anglický malíř a paleontolog Julien Hume. Než při Světovém dni nosorožců předal ZOO Dvůr Králové nad Labem obraz pěti posledních nosorožců, dvě zvířata z této skupiny uhynula.

Navzdory této smutné skutečnosti královédvorská ZOO svátek nosorožců uspořádala a kromě toho, že návštěvníkům zpřístupnila nové prostory, ve kterých jsou nosorožci k vidění i v zimě, pozvala Juliena Humai další příznivce těchto jedinečných zvířat.

Práce umělců představil reportérce Daně Voňkové ředitel ZOO Dvůr Králové n.Labem Přemysl Rabas.

Ve dvorské zoo byla při příležitosti oslav Světového dne nosorožců poprvé otevřena vnitřní expozice pro nosorožce. Prvním zvířetem, které bylo do expozice vpuštěno, se stal samec nosorožce černého - Baringo. Nové chovné zařízení umožní sledovat tato zvířata za jakéhokoli počasí.

Součástí ceremoniálu bylo rovněž představení několika uměleckých děl, která se svou tematikou vážou ke kritické situaci nosorožců ve volné přírodě.

Obraz - Poslední nosorožci severní bíl - Julian Hume

Z Londýna dorazil slavný anglický malíř Julian Hume, který tu nejen poprvé představil svůj obraz posledních žijících nosorožců severních bílých, ale dílo dvorské ZOO slavnostně věnoval. Obraz tak bude k vidění v Neumannově vile, hlavní správní budově zoo.

Dalším představeným dílem byla fotografie Nabiré, posledního nosorožce severního bílého, který žil v Evropě, od slavného fotografa magazínu National Geographic Joela Sartoreho.

Malbu a fotografii doplnila socha nosorožce s názvem "Pod tlakem" od sochaře Václava Kyselky. Ten během oslav vysvětlil, že socha s jejím příznačným názvem symbolizuje současný stav populace nosorožců, která čelí vážným hrozbám.

Socha nosorožce od Václava Kyselky v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autoři: DV , Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio