Nošení roušek v zavřených prostorách turisté v Krkonoších snáší. Horší je to celý den pro personál

14. září 2020 08:59

Znovuzavedení nošení ochrany dýchacích cest návštěvnost krkonošských hotelů a restaurací podle jejich provozovatelů a majitelů zatím neovlivnilo. Kdo na roušku zapomene, je upozorněn. Žádné komplikace se zatím neobjevily. Náročné je ale nošení ústenek pro kuchaře a číšníky. Začínají dávat přednost těm papírovým. 

Turisty roušky neodradily. Shoduje se na tom velká část hoteliérů. Horší je to pro personál, který v ústenkách tráví dlouhé hodiny

Čtěte také

Kuchař Martin právě chystá polední menu.
„Drůbeží játra s česnekem a se slaninou."

Kvůli rozpáleným plotnám a troubám teplota v kuchyni rychle stoupá. S rouškou je podle něj vaření dost náročné.
„No není to dobré. Je tady samá pára a mastnota."

„Dodnes jsme používali ještě vlastnoručně vyrobené látkové roušky z jara. Ale už jsme objednali papírové, protože se přes ně prý lépe dýchá. Takže až zase přijdou vedra a babí léto, tak aby v nich bylo pokud možno příjemně," vysvětluje vedoucí hotelu ve Špindlerově Mlýně Petr Hofrichter.

Pokud je pěkné počasí, turisté raději sedí na terase.
„Raději sedí venku, kde také zatím obsluha mít roušku nemusí."

Kuchař - kuchyně - chef

Snídaně připravují kuchaři bufetovou formou. Turisté přijdou v roušce, protože po celém hotelu ji musí mít nasazenou, u stolu ji sundávají.

„Jelikož jsme teď už roušku zase dlouho nenosili, tak si ji zapomínám brát. Nemám ji pořád u sebe, je to takové na nic," říká Adéla z Chrudimska, která přijela do Krkonoš s přítelem.

Dojedli snídani a chystají se vyrazit na výlet.
„Jsem astmatik a alergik dohromady. Tak je mi nošení roušky dost nepříjemné. Proti prachu a pylu je to ale dobré, že mi to nejde do nosu a nemusím kýchat. Ale nosit ji je velice nepříjemné."

Čtěte také

Většina turistů přichází do hotelů a restaurací se zakrytými dýchacími cestami. Pokud toto pravidlo někdo poruší personál hned reaguje.

„Hned hosty upozorňujeme, samozřejmě. Je to i pro bezpečí ostatních. A místo toho, aby nám hrozila nějaké pokuta, tak raději všechny hosty upozorníme a žádáme je, aby si roušky nasadili. A zatím s tím nikdo neměl problém," říká provozovatelka horské restaurace Miroslava Kozáková.

Horští podnikatelé se obávají, aby nepřišla další omezení.

„My už si nemůžeme dovolit zavřít provoz ani na jeden den. Peníze, které jsme ztratili na jaře už sice nedoženeme, ale pokud by nás teď zavřeli byť na jediný týden nebo měsíc, to už je jedno, tak to můžeme všechno zabalit," dodává Petr Hofrichter.

Spustit audio

Související