Noclehárna pro bezdomovce ve Dvoře Králové se uzavřela. Podle strážníků začnou problémy

25. červen 2014

Strážníkům ve Dvoře Králové opět přibývá práce s bezdomovci. Zatímco v zimě využívali speciální noclehárnu, kde museli dodržovat přísný režim, teď s nimi opět začínají klasické problémy. Noclehárna ukončila svoji činnost k 1. červnu. Za zimní sezónu ji pravidelně navštěvovalo všech 17 královédvorských bezdomovců.

„S bezdomovci pracujeme dlouhá léta. Často jsou strážníci městské policie jediní, kteří se s nimi stýkají. V zimě byly dny, kdy jsme kontrolovali, jestli jsou živí a zdraví,“ říká velitel městských strážníků Jindřich Hauke.

Kde se teď přes den nachází, ví velitel jistě – u Penny marketu, kde posedávají a popíjejí, protože na místo neplatí zóna zákazu konzumace alkoholu. Vysedávají také v čekárnách na autobusovém nádraží.

„Sedávají tu party dvou tří lidí, spíš dvou lidí, protože ve třech už se neshodnou. Střídají se, kdo půjde žebrat a kdo nakupovat,“ popisuje Hauke, který zná i jména bezdomovců.

„Procházím se, od rána jsem už stihl pivo,“ prozrazuje na sebe jeden z nich, na kterém téměř není znát, že jde o bezdomovce.

„To je právě jedna z věcí, která se tady změnila s noclehárnou. Za pár týdnů uvidíme, jak někteří budou zanedbaní. O tom není pochyb," říká velitel.

Noclehárnu pravidelně v zimě navštěvovalo všech 17 královédvorských bezdomovců. „V zimě tam zas přijdou všichni, kteří tam chodili pravidelně. Je to pro ně služba, která je k nezaplacení. Zaplatí 20 korun a mohou se najíst, vyprat si prádlo, vykoupat se, doplnit si šatník a ustrojit se na zimu," dodává.

autor: Hana Novotná
Spustit audio