Noc venku - hudba, divadlo i squat za městem

1. prosinec 2014

Jak se žije bezdomovcům, si díky charitativní akci Noc venku vyzkoušeli lidé ve 14 českých městech včetně Olomouce. Lidi bez domova letos přišlo podpořit přibližně 230 Olomoučanů.

Bezdomovci díky nim obdrží asi 1000 kusů potravin, které se vybíraly místo vstupného. Nejotužilejší návštěvníci pak mohli přespat pod širým nebem. Kromě koncertů, výtvarné dílny či divadelních představení se lidé mohli podívat i do bezdomoveckého squatu v polích za městem.

Netradiční prohlídku vedl Tomáš Pavlíček, terénní pracovník olomoucké Charity. Ten za svou mnohaletou praxi v sociálních službách získal množství zkušeností s lidmi bez domova. Ačkoliv velká část lidí na bezdomovce hledí s opovržením, protože často znečišťují město, sociální pracovník se jich zastává: „My máme kontejnery a představte si, kolik týdně vyprodukujeme odpadů – plnou popelnici. Kam to ten člověk má dát? Nezbývá mu nic jiného než to házet kolem sebe."

Projekt Noc venku měl za cíl poukázat na problematiku bezdomovectví a ukázat, jaké starosti musí lidé bez domova denně řešit: „Bezdomovci nemají takové místo jako my, kde si doma zamkneme dveře," pokračoval Pavlíček a vzpomenul případ, kdy jistého olomouckého bezdomovce někdo polil benzínem a zapálil.

Noc venku organizovala Olomoucká charita, ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Palackého.

Projekt je již tradičně od svého vzniku spojen s vysokoškolským prostředím: „Původní myšlenka vznikla ve Velké Británii. Byly to studentské happeningy, které měly upozornit na problematiku lidí bez domova. Do České republiky tuto myšlenku přivedla v roce 2012 Ostravská univerzita," informuje Eva Klimentová – organizátorka olomoucké Noci venku.

Spustit audio