Noc vědců se po roce vrací do Hradce Králové. Čekají vás přednášky a praktické ukázky na téma ČAS

24. září 2021

I v Hradci Králové se dnes můžete vydat na Noc vědců, jejímž letošním tématem je ČAS. Hlavní program najdou zájemci na Univerzitě Hradec Králové. Přednášky a praktické ukázky budou ale i mimo akademickou půdu.

„Máme u nás otevřený Ústav anatomie, kde budou probíhat praktické workshopy pro dospělé, ale i malé děti," říká Pavla Sedlářová z Lékařské fakulty v Hradci Králové.

Čtěte také

Kromě toho mají připravený i online program se spoustou videí z míst, kam se běžně lidé nedostanou. A také živý přenos, kde se budou moci návštěvníci na cokoliv zeptat odborníků například z plicní nebo onkologické kliniky.

Na místě ale bude také prezenční přednáška.
„Protože paní doktorka Kašparová si moc přála potkat se s návštěvníky, tak bude přednášet o jedné odvěké nemoci, kterou je tuberkulóza."

Program mimo kampus univerzity si připravila i Hvězdárna a planetárium v Hradci králové.

„Bude tady speciální program, vlastně dva programy za sebou o čase ve vesmíru," říká pracovník Hvězdárny a planetária Martin Cholasta.

Čtěte také

A dodává, že s dalekohledy dorazí přímo i na hradeckou univerzitu.
„Pokud vyjde počasí, tak se budeme moci podívat na planety Saturn a Jupiter, které jsou v současné době pěkně pozorovatelné. Pokud nám to počasí nedovolí, tak si najdeme nějaké zajímavé objekty v okolí."

Součástí jejich programu bude také přednáška o Pražském Orloji. Významně se totiž na stavbě této dominanty prý podíleli lidé, kteří pocházeli z Hradce Králové.

Na akademické půdě Univerzity Hradec Králové se bude odehrávat hlavní program. Přichystána je i spousta dalších přednášek.

„Jedna z nich se jmenuje: Je možné zastavit čas? Docent Šlégr vymyslel způsob, jakým to udělat," doplňuje organizátor hradecké Noci vědců Matyáš Strnad.

Čtěte také

Akci se ale nevyhnula protiepidemická opatření. Je například omezena kapacita, do každé budovy univerzity se dostane maximálně tisícovka návštěvníků.
„Máme zde tři budovy, takže počítáme s tím, pokud se náhodou stane, že by dorazilo víc lidí do jedné budovy, tak je budeme dočasně směřovat do dalších dvou budov. Protože tam je program také a je stejně zajímavý."

Zároveň budou organizátoři kontrolovat u účastníků s výjimkou dětí do 6 let bezinfekčnost. Lidé se tak při vstupu na univerzitu musí prokázat buď negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění covid-19.
„Pokud přijde zájemce, který nebude mít jak prokázat bezinfekčnost, tak se může nechat otestovat v našem testovacím centru na parkovišti v kampusu Na Soutoku."

Program začíná v 17 hodin a kromě zmiňovaných institucí se na něm podílí i Knihovna města Hradce Králové, Studijní a vědecká knihovna a také hradecké Eurocentrum.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.