Noc vědců je Matějská pouť zvídavých lidí. Tajemství 100 let české vědy i recept na elixír mládí

5. říjen 2018

Stejně jako je Muzejní noc nebo Noc kostelů, tak je také Noc vědců. Během ní se v pátek 5. října ve večerních hodinách otevřou veřejnosti po celé republice nejrůznější vědecká pracoviště, výzkumné ústavy, ale třeba také vysoké školy a univerzity. 

Protože se letos opět zapojí i Univerzita Hradec Králové, tak nás na Noc vědců přišli pozvat mluvčí Univerzity Hradec Králové Mgr. Jakub Novák a vedoucí katedry biologie přírodovědecké fakulty doc. Mgr. Petr Bogusch, Ph.D. Tak co jste všechno, Jakube, na páteční večer připravili? Bude toho hodně.
Je to strašně neuvěřitelně dlouhý výčet. Kdybychom měli číst všechny aktivity, tak tady strávíme opravdu desítky minut. Nicméně v základu mohu říct že jsme aktivity rozdělili podle čtyř fakult, které máme. To znamená, že si na své přijdou opravdu úplně všichni návštěvníci. Jsou to jak společenskovědní aktivity například od filozofické fakulty, až po ty přírodovědné v podání přírodovědecké fakulty.

Sjednocujícím tématem je letos 100 let české vědy. Pane docente, je té vědy moc nebo málo, když si představíme, jak jsme na tom byli v roce 1918 a dnes v roce 2018?
Záleží samozřejmě na vědním oboru, který myslíme. Protože v některých oborech, co bylo před pěti lety, tak je už staré. A v některých oborech naopak pořád používáme výsledky a znalosti, které jsou třeba 200 let staré. Takže je těžké na tuto otázku odpovědět jednoduše a rychle.

Mgr. Jakub Novák a doc. Mgr. Petr Bogusch, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Které objevy vědy jsou pro vás za těch 100 let nejvýraznější?
Těch objevů je spousta. Zase záleží na oboru. Myslím si, že zrovna Československo nebo Česká republika má velké množství velice dobrých vědců a mnoho významných objevů. Ať už to jsou kontaktní čočky a pan Wichterle nebo třeba různé lékařské objevy. Sám jsem osobně znal objevitele vakcíny proti dětské obrně a to si myslím, že je také veliký objev.

Pak mě ještě napadá profesor Holý. Jeho léky dnes používá celý svět proti nemoci AIDS. Když se podíváme na váš obor, je nějaký český biolog, který oslnil celý svět?
Určitě, takových lidí je opět docela dost. Teď mě konkrétně nenapadá jedno jméno. Těch jmen je spousta. A co se týká velice významných objevů, tak to jsou spíše objevy třeba ve spojení s lékařstvím, s technologiemi, s biologií člověka atd.

Česká republika je entomologická světová velmoc. U nás je nejvíc amatérských zájemců o hmyz na určitý počet lidí na světě.
doc. Mgr. Petr Bogusch, Ph.D.

Co vědeckého jste připravili na páteční Noc vědců v Hradci Králové? Konkrétně fakulta přírodovědecká a katedra biologie. Slyšel jsem, že tam bude něco o broucích a hmyzu.
Já jsem si připravil přednášku o 100 letech české entomologie, tzn. vědě o hmyzu. Myslím, že je to velice zajímavé téma. Česká republika nebo Československo je entomologická světová velmoc. U nás je nejvíc amatérských entomologů nebo zájemců o hmyz na určitý počet lidí na světě. A nejen, že jich je hodně, ale tito amatéři i specialisté jsou velice dobří, produkují velice kvalitní vědecké výzkumy. Lidé, kteří jsou třeba lékaři, učitelé, nebo i topiči v kotelnách, jsou velcí znalci brouků nebo motýlů a mají za sebou velké objevy. Navíc je Česká republika významná i co se týče vynálezů různých entomologických pomůcek a prostředků na výzkum.

Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové

Tedy už to nejsou zdaleka jen ony síťky, kterými se chytali dříve motýli.
Nejsou. A také je u nás nejvíce firem, které se zabývají výrobou a prodejem entomologických pomůcek. Celý svět objednává a kupuje entomologické pomůcky u nás v České republice.

Navíc v hmyzu je možná také ukrytá naše budoucnost. Často se o hmyzu mluví jako o potravině budoucnosti. Kdy přesně bude vaše přednáška pane docente?
Bude v budově S, tzn. v budově přírodovědecké fakulty na univerzitním kampusu, od 19 hodin učebna S12. Tu najdou všichni perfektně, protože přijdou hlavními dveřmi do budovy, dají se doprava a přímo po několika málo krocích jsou v učebně.

Noc vědců 2018 na Univerzitě Hradec Králové

A páteční Noc vědců odstartuje už v 17 hodin?
Přesně tak. V pět hodin odpoledne, ano. A těch aktivit je opravdu hodně. Je to přes 60 aktivit, které připravili akademici a studenti Univerzity Hradec Králové pro návštěvníky hradecké Noci vědců. A v rámci toho, co bych rád vypíchl, tak jedna z nejzajímavějších aktivit je letos rozhodně aktivita pedagogické fakulty, komentovaná zkouška orchestru Univerzity Hradec Králové. Spousta lidí vůbec nemá tušení, co jednotlivé věci, které dělá dirigent, znamenají. Od 18 do 20 hodin v aule Univerzity Hradec Králové budou moci návštěvníci Noci vědců zjistit, jak přesně orchestr funguje. Bude se zastavovat, bude se komentovat. To je za mě úplně neuvěřitelná přednáška a zajímavá aktivita.

A mě zaujal novičok.
Téma, myslím si, víc než aktuální. Paní doktorka Nepovímová, která je přední českou odbornicí a troufnu si říct evropskou odbornicí na téma novičoků a vůbec antidota pro léčbu nervově paralytických látek. To je aktivita, která bude v místnosti S1, opět na přírodovědecké fakultě a to od 20:00 do 20:45 hodin. Je to velmi aktuální téma vzhledem k oněm otravám ve Velké Británii.

Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové

Dále mne zaujalo téma: Objevte tajemství české vědy a recept na elixír mládí. Kdo by nechtěl objevit elixír mládí!
To je perfektní aktivita doktorky Ambrožové a paní magistry Knotkové od 18 do 21 hodin na budově A. To je ta naše hlavní budova, objekt společné výuky v univerzitním kampusu na soutoku. Je to aktivita v místnosti A13 a na bázi únikových her. Budou tam složená družstva, která se budou snažit ze zatemněné místnosti na základě indicií, utéct. Velice dobrodružná aktivita, která bude, věřím, bavit hlavně mladé.

Co sýry, pane docente? Protože kromě brouků a hmyzu budete propagovat také sýry. Těm se bude věnovat katedra biologie. Je to tak?
Je to tak. O sýrech ale nebude přednáška, bude to přímo workshop. Tam si budou moci účastníci, nevím, jestli přímo osahat, ale minimálně se podívat na zajímavé věci, které souvisí s plísňovými sýry. Tuto aktivitu bude provázet doktor Jakub Toman, který je naším mikrobiologem. Bude se všechno točit kolem plísní a způsobu, jak pomocí plísní vyrobit dobrý sýr. Budou tam velice zajímavé informace třeba o tom, že camembert i hermelín se už dávno nevyrábějí za použití oné plísně, která se používala původně. Už se používá úplně jiný druh. A řeč bude jistě také o tom, že i když plísně máme rádi a pomáhají nám vyrobit dobré sýry, tak mohou být i zdraví nebezpečné.

Čtěte takéUniverzita Hradec Králové - Noc vědců 2018

A moderní technologie? Třeba i roboti?
I robotů je tam spousta v rámci programu přírodovědecké fakulty. Ta robotikou, myslím si, přímo žije. A těch ukázek bude neuvěřitelně mnoho. Nicméně, když jsme u moderních technologií, musím upozornit na jednu z přednášek fakulty informatiky a managementu - Bezpečné internetování. V současné chvíli je internet plný hrozeb. Někam zadáte své heslo a už jste bez internetového bankovnictví. Proto tato přednáška na fakultě informatiky a managementu v J7 od 18:30 do 19:30 a 20:30 do 21:30 hodin. A ještě jedna pozvánka na program filozofické fakulty, abychom nezapomněli ani na ni. A to je Věda, bez nás ani nápad, jazyky stokrát jinak. Filozofická fakulta má desítky zahraničních studentů ze všech koutů světa. Až na Austrálii máme opravdu všechny kontinenty. A tito studenti s námi budou na Noci vědců a budou návštěvníky učit všem různým cizím jazykům v rámci svých aktivit.

Taková Matějská pouť pro zvídavé lidi, taková je Noc vědců. A ještě dodejme, že celá akce začne od 17 hodin a potrvá do kdy?
Do 23:00 hodin, téměř do půlnoci. Pak tam ještě s námi lidé mohou zůstat a můžeme si povídat, nicméně ve 23:00 končí většina programu. Těšíme se na vás v univerzitním kampusu na soutoku, což je centrální nová budova naproti Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Jakub Schmidt, Mgr. Jakub Novák a doc. Mgr. Petr Bogusch, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkujeme za pozvání mluvčímu Univerzity Hradec Králové Jakubu Novákovi a také vedoucímu katedry biologie doc. Petru Boguschovi. Díky, pánové, ať se to všech povede.
Děkujeme a těšíme se na viděnou. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související