Nízký počet nakažených v Krnově v Moravskoslezském kraji prospívá nejen cestovnímu ruchu

30. červenec 2020

Moravskoslezský kraj se stále potýká s nákazou koronavirem. Město Krnov na Bruntálsku je ale světlou výjimkou. Celý okres eviduje jen 30 pozitivně testovaných lidí. I proto tam platí mírnější opatření, ze kterých mají radost i hospodští a restauratéři.

Majitelka kavárny a bistra v centru Krnova Šárka Bolatzká sedí ve svém útulném podniku a je bez roušky. I to je rozdíl oproti jiným částem Moravskoslezského kraje.

Majitelka kavárny Šárka Bolatzká

Zákazníci sem teď chodí prakticky neustále. „Nemůžu říct, že by se vraceli, protože jsme měli otevřeno i v době koronaviru,“ popisuje.

Příznivá epidemiologická situace není podle bruntálských hygieniků žádná náhoda. Nízká čísla jsou v tomto okrese od začátku epidemie. Důvody vidí v tom, že lidé příliš necestují, a tím pádem nemají tolik kontaktů. V neposlední řadě zmiňují i jejich disciplinovanost v dodržování opatření.

Dobrovolníci rozdali tisíce roušek

Na pravém břehu řeky Opavy je v Krnově kino Mír. A právě v této budově odvedli velkou práci zdejší dobrovolníci, kteří na jaře dokázali třeba ušít a rozdat 17 tisíc roušek.

Dobrovolník Patrik Wágner

„Manipulovali tady jsme s látkami a rouškami, které jsme pomáhali rozvážet,“ vysvětluje zakladatel facebookové skupiny Dobrovolníci z Krnova Patrik Wágner.

Takových skupin bylo po celé České republice hodně, ale asi málokterá měla takovou úspěšnost. „Stav po druhém týdnu zůstával stejný, tak nás těšilo, že se držíme v dobrých číslech,“ dodává šestadvacetiletý dobrovolník.

Nízký počet nakažených prospívá podle starostů také cestovnímu ruchu, a to nejen tady v Krnově, ale i v sousedním Bruntále.

Spustit audio

Související