Nezmatkujte a při problémech komunikujte se svou bankou. Doporučení finančního poradce Radka Šejvla

16. listopad 2022

Dnešní radioporadna se týká bydlení, hypoték a úvěrů. Kvůli rostoucím cenám téměř všeho se někteří lidé mohou dostat do platební neschopnosti a nemají na splátky. Jak tedy předejít problémům, jak komunikovat s bankou, jaké jsou pojistky a co všechno můžeme udělat, abychom nakonec neskončili bez střechy nad hlavou?

O tom všem si povídáme s finančním poradcem Radkem Šejvlem. V jakém stavu je tedy hypoteční trh?
Změnila se situace na trhu. Skutečně dochází k tomu, že vysoké úrokové sazby způsobují komplikaci v pořízení bydlení. Řekněme, že čím dál méně lidí ve střední vrstvě dosahuje na možnost pořídit si hypotéku. Nicméně z mého pohledu bych to považoval spíše za krátkodobý jev, protože prostě jednoduše jsou dobré a špatné časy a ty se neustále střídají.

Nejhorší je varianta, když člověk nic nedělá, sedí a čeká, jak to dopadne. Moc doporučuji aktivitu a začít se problémem zabývat.
Radek Šejvl, finanční poradce

Přitom ale při řešení bydlení je pro mnoho lidí stále nejdůležitější cena. Tedy nyní nezbývá než čekat, až se situace uklidní?
Nechci říkat nějaké obecné věci, že se teď dá očekávat to nebo ono. V tomto případě, když potřebujete řešit vlastní bydlení, tak je potřeba zvážit, jestli mám vlastní prostředky a vyplatí se mi hypotéka i za těchto vysokých úrokových sazeb, nebo budu platit nájem.

Čtěte také

Hypotéka je v současné době samozřejmě velká komplikace, ale musíme počítat i s tím, že jít do nájmu a platit nájem také představuje velkou částku. Protože i nájmy teď jistým způsobem rostou. Je to logické, když si lidi nezařizují hypotéky, ale potřebují někde bydlet, tak jsou do pronájmu.

Dá se vůbec odhadnout, kdy skončí vysoká inflace a ceny nemovitostí začnou klesat? Nebo to je opravdu věštění z křišťálové koule?
Já dělám tuhle práci už spoustu let, tak jsme věděli, že něco přijde. Nevědělo se, odkud a nevědělo se, jakým způsobem. Ale dá se zase očekávat, že po určité době, ale těžko říct po jak dlouhé době, se to nějakým způsobem zase narovná. Ten stav nebude dlouhodobý, že by to byla trvalá záležitost, to se zase nedá předpokládat.

Čtěte také

To znamená, že největší problém spočívá v tom, aby lidé, promiňte, že to řeknu natvrdo, nezmatkovali. Je potřeba k tomu prostě přistoupit s chladnou hlavou a vyřídit situaci podle toho, co se bude dít do budoucna. Teď je to největší problém pro ty, kteří dostávají nové nabídky na úrokové sazby a splátky jim třeba vyskakují i dvojnásobně. Tedy je potřeba se tím zabývat a vyjednávat s bankou.

Musím reagovat na to zmatkování. Protože to je opravdu složité, když je člověk v šoku. Podstatné je tedy asi především komunikace a jednat.
Nejdůležitější je komunikace. Výhoda je v tom, že podle platných předpisů je povinnost banky tři měsíce dopředu dát klientovi vědět, jaká bude následovat úroková sazba od příštího období. A tady vzniká prostor se tím nějakým způsobem zabývat.

Čtěte také

Nejhorší je varianta, když člověk nic nedělá, sedí a čeká, jak to dopadne. V tomto případě moc doporučuji aktivitu a začít se tím zabývat.

Nějaké pojistky jsou součástí každé smlouvy?
Pojistka povinnost není. Tedy pokud se budeme bavit o pojištění k hypotečnímu úvěru, tak se samozřejmě bavíme o pojištění proti úrazu či nemoci. Pak jsou tam nějaké možnosti pojištění proti neschopnosti splácet, ale zrovna před takovými variantami docela slušně varuji, protože na to potom lidé spoléhají a dělají v tom pak chyby.

Celou finanční radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související