Nezletilý chlapec střílel vzduchovkou na řidiče osobního auta. Ten strávil týden v nemocnici

6. září 2017

Policisté v Žamberku vyšetřují neobvyklý případ. Nezletilý, zhruba desetiletý, chlapec vystřelil na projíždějící auto vzduchovkou a trefil řidiče vozu do tváře. Postřelený muž z Náchodska následně strávil týden v nemocnici, diabolku mu lékaři vytáhli z tváře až na druhý pokus.

„Pomalu jsem projížděl vesnicí, měl jsem pootevřené okýnko. A najednou jsem ucítil velkou ránu do obličeje. Původně jsem si myslel, že jsem dostal nějakým kamenem. Podíval jsem se do zrcátka a viděl jsem, že je tam průstřel. A začala téct krev," popisuje pan Miroslav nepříjemný moment, který zažil na cestě z rodinného výletu.

I se zraněním stačil svoje auto bezpečně zastavit a následně začal po střelci pátrat. Nejprve sám, pak i s pomocí policejní hlídky. „Vystoupil jsem, přiložil jsem si kapesník na krvácející ránu a šel jsem se podívat na to místo. Podíval jsem se nahoru do svahu a viděl jsem tam malého kluka se vzduchovkou jak utíká. Během toho manželka volala policii."

Čtěte také

Miroslav potom odjel na ošetření do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a odtamtud ho poslali za specialisty Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Střelba ze vzduchovky

Na stomatologii nakonec strávil téměř týden. „Lékaři mi zkusili projektil vyndat střelným kanálem, ale protože to bylo velice hluboko, až u čelisti, tak se to nepodařilo. Další den jsme šli na druhý pokus, který byl proveden skrz ústa."

Lékaři v jednu chvíli dokonce uvažovali o tom, že by střelu nechali ve tváři, nakonec se jim ale diabolku vytáhnout podařilo.

„Vyjmuli jsme diabolku ráže 4,5 milimetru. Vzhledem k velikosti projektilu bylo poměrně obtížné jeho nalezení," popisuje vedoucí lékař ústní, čelistní a obličejové chirurgie hradecké fakultní nemocnice Luboš Tuček.

Policistům se nezletilého střelce podařilo vypátrat

Vyšetřování je ale podle mluvčí Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jany Drtinové na úplném začátku. „Protože se jedná o nezletilé dítě, není za své jednání trestně odpovědné. Případ policisté evidují jako přestupek proti občanskému soužití. Je ale možné, že podle výsledků lékařské zprávy by mohlo dojít ke změně právní kvalifikace na trestný čin."

A to je velmi pravděpodobné, protože už teď je jasné, že postřelený muž stráví v pracovní neschopnosti déle než týden.

S podobnými případy se policisté v Pardubickém a Královehradeckém kraji setkávají naprosto výjimečně. Častěji řeší situace, kdy na projíždějící auta někdo hází nejrůznější předměty.

autor: baj
Spustit audio