Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji klesá, podle odborníků ale jen dočasně

11. červen 2013

Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v květnu klesla o tři desetiny procentního bodu na 6,6 procenta. Snížila se tak druhý měsíc po sobě a je pod celorepublikovým průměrem. Podle odborníků to je ale dočasný stav a trend se během několika měsíců může obrátit.

Milan Kužel z Hradce Králové hledá práci už několik měsíců. Teď má sice přechodné brigády, ty ho ale neuživí.

"Já jsem vyučený traktorista-mechanizátor, deset let jsem v tom pracoval. Kde jsem dělal, tam to bylo zhoršený, šlo to do konkurzu,“ říká.

Proto se Milan Kužel snaží najít si přivýdělek. Podle jeho slov to jde ale velmi těžko. "Není to snadný. Tak snažím se na úřadu práce podle vývěsků a ptám se po známých,“ popisuje.

Poptávka po práci stále převyšuje nabídku. Podle ředitele hradeckého úřadu práce Martina Horáka sice v kraji v květnu klesla nezaměstnanost stejně jako v dubnu, jde ale prý o přechodný stav.

„Je to všechno na vrub sezonních prací, takže neznamená to žádný obrat k lepšímu. Naopak dlouhodobé vyhlídky ekonomiky a očekávání zaměstnavatelů nejsou zatím nijak příznivé, nicméně i drobný pokles v řádu desetin procenta je samozřejmě pozitivní,“ uvedl Horák.

Na Královéhradecku je nezaměstnanost druhá nejvyšší v kraji. Podle Martina Horáka ale budou krajská čísla v letních měsících stagnovat a ke konci roku se opět zvýší.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio