Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji je na historicky nejnižší úrovni

11. květen 2017

Královéhradecký kraj má historicky nejnižší nezaměstnanost. V dubnu klesla na 3 procenta z březnových 3,5 procent. Práci nemělo 11 690 lidí. Volných míst bylo rekordních víc než 7 000 tisíc. Údaje zveřejnil Úřad práce.

Nezaměstnanost v dubnu klesla ve všech pěti okresech kraje. Na Rychnovsku se snížila na 1,4 procenta a je tak dál nejnižší v celém Česku. Může za to masivním rozvoj závodu Škody Auto v Kvasinách.

Hluboce podprůměrnou nezaměstnanost vykázal okres Jičín - 2,3 procenta. V rámci celého Česka to představovalo šestou nejnižší hodnotu. Zbývající okresy Hradec Králové, Náchod a Trutnov měly v dubnu nezaměstnanost shodných 3,5 procenta.

Průmysl v regionu táhne

Podle ředitele krajského úřadu práce Martina Horáka trvá vysoká poptávka po zaměstnancích zejména v průmyslu, který je v Královéhradeckém kraji navázaný na autoprůmysl.

Vedle trvajícího růstu české ekonomiky k dubnovému poklesu nezaměstnanosti významně přispěly jarní sezónní práce. Jedná se především o oblasti jako je stavebnictví, gastronomie a cestovní ruch, dále zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství.

Logo

V celostátním porovnání byla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji na konci dubna druhá až čtvrtá nejnižší. Nižší nezaměstnanost měl jen Plzeňský kraj s hodnotou 2,7 procenta. Tři procenta jako náš kraj ještě vykázaly Praha a Pardubický kraj.

V celém Česku nezaměstnanost v dubnu klesla na 4,4 procenta z březnových 4,8 procenta.

Spustit audio