Než si vyberete mezi intervalovým a funkčním tréninkem, ujasněte si, co chcete s tělem udělat

11. červen 2019

Fitness trenérka Lucie Hašková Mansfeldová v naší radioporadně na téma: rozdíl mezi intervalovým a funkční tréninkem. Úspěšné snížení váhy a zvýšení kondice. 

Než si začnete vybírat mezi intervalovým nebo funkčním tréninkem, je potřeba si ujasnit, co chcete přesně dělat se svým tělem. Ačkoliv si oba pojmy lidé dost často pletou, respektive je považují za totéž, rozdíl je poměrně velký.

Jaký je rozdíl mezi intervalovým a funkčním tréninkem?

Intervalový trénink je perfektní pro spalování tuků a zlepšení kondice. Je charakterizován jako krátká aktivita vysoké intenzity a rychlosti. Tento intenzivní úsek je následován tzv. odpočinkovým obdobím.

V odpočinkovém období se vrátíte do svého standardního tempa, při kterém pohodlně pracujete na aerobním stroji a jste schopni plynulé řeči.

Příklad intervalového tréninku:
Běžíte po dobu 40 minut na běhacím páse. Abyste však trénink zefektivnili a zkrátili, rozhodnete se využít intervalový trénink. Tento trénink bude trvat pouze 20 minut.

Budete při něm střídat rychlé 20-30 sekund dlouhé intenzivní úseky a další jednominutové úseky odpočinkové. Všemu bude předcházet tříminutové rozehřátí v rovnoměrném tempu.

Intervalový trénink 20 minut:
2-3 min rozehřátí (warm-up)
strečink dolních končetin
60 sekund volné tempo
30 sekund intenzivně
60 sekund volné tempo
30 sekund intenzivně
… až do celkové délky 20 min.
Na závěr 3 minuty volné tempo (cool down) a strečink (statický)

Měli byste být zadýchaní na konci každého intervalu. Pokud mluvíte stále plynule a pohodlně, netrénovali jste dost intenzivně.

Nezapomeňte ale trénink brát s určitým nadhledem, zvláště pokud začínáte a nemáte s intervaly žádné zkušenosti.

Funkční trénink

Ten lze definovat jako komplexní cvičení, které do činnosti zapojuje maximální množství svalových skupin - a to tak, aby byly co nejvíce napodobeny běžné denní aktivity člověka.

Jaký je rozdíl mez intervalovým a funkčním tréninkem? Cvičením ke snížení váhy a zvýšení kondice

Cvičí se s vlastní vahou, nebo pomůckami, kde se neklade tolik důraz na váhu, ale spíše na balanc, výdrž a dynamiku.

Skladba funkčního tréninku:
Před takto náročný trénink je samozřejmě potřeba zařadit rozcvičku, proto věnujte 5- 10 minut aerobní přípravě (rychlé dřepy, krátké sprinty) a rozcvičení všech svalových partií (jumping jack, rychlé dřepy, krouživé pohyby pro uvolnění všech velkých kloubů).

Lucie Mansfeldová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na konec tréninku zařaďte 10 minut lehké aerobní aktivity (pomalá jízda na rotopedu, popřípadě běh na pásu, výklus) a úplně na závěr tréninku se věnujte 5-10 minut strečinku. A pak hurá do sprchy.

Cvič stylově. Zábavné sporty na zvýšení kondice v letním období. Objevte svůj energetický doping

Lucie Mansfeldová ze studia FitStyle v Hradci Králové v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové předvedla TRX závěsný systém

Radioporadna: Lucie Mansfeldová a studio FitStyle. Žij zdravě, cvič stylově. Praktické ukázky nových zábavných druhů sportů na formování postavy a zvýšení kondice v letním období. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý.

Účelem tréninku není naprosté vyčerpání, toho se vyvarujte. Úplné vyčerpání organismu není dobré ani z hlediska spalování tuků, ani z hlediska budování svalové hmoty. Může být nástrojem pro vrcholové vytrvalostní sportovce, ale pro nás, „obyčejné nadšence", to není cesta.

Proto doporučuji na první trénink lehké tempo a nikam nespěchat. Po odcvičení uvidíte, jak se budete cítit - příště můžete zrychlit a zintenzivnit cvičení, popřípadě zátěž snížit.

Ať už si vyberete intervalový nebo funkční trénink doporučuji, poslouchejte své tělo. Řekne vám to, co potřebujete a budou se vám lépe posouvat hranice.

Celou radioporadnu s Lucií Haškovou Mansfeldovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související