Nevyužitým monoklonálním protilátkám a vakcínám proti covidu-19 za miliony brzy končí trvanlivost

5. září 2022 09:21

V nemocnicích končí trvanlivost části monoklonálních protilátek a vakcín proti covidu-19 za miliony korun a nebude je tak dále možné využít. Týká se to také nemocnic v Královéhradeckém kraji. Více informací k tomu zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak velkému množství monoklonálních protilátek končí trvanlivost a proč se je nepodařilo využít?

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají ve svých skladech monoklonální protilátky na covid-19, kterým brzy skončí trvanlivost, v hodnotě asi 30 milionů korun. Z velké části jsou v Oblastní nemocnici Náchod. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové jde potom jen o několik jednotek kusů.

Čtěte také

Monoklonální protilátky, které byly v dřívějších vlnách koronavirové epidemie podávány pacientům s vyšším rizikem vážného průběhu onemocnění, nebylo v poslední době prakticky možné využít. Zabírají totiž na covidovou variantu Delta a na současnou variantu Omikron jsou málo účinné.

Stát v minulosti nemocnicím nařídil, aby se těmito látkami zásobily. Nestanovil ovšem, jak velké mají ony zásoby být. A každá nemocnice k tomu tak přistoupila dle svého uvážení. Teď by tedy měl stát nevypotřebované zásoby nemocničním zařízením proplatit.

Jak je to s prošlými vakcínami?

Čtěte také

Hradecká fakultní nemocnice má ve svých skladech několik desítek tisíc dávek, kterým doba použitelnosti skončí během podzimu. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora se v drtivé většině jedná o vakcíny firmy Pfizer, které nemocnice získala bezúplatně od Ministerstva zdravotnictví.

Krajské nemocnice pak zásoby téměř nemají, vakcíny objednávají tak, že jdou přímo k zájemcům. Další množství vakcíny se potom nepodaří využít příštích měsících, i když budou mít ještě trvanlivost dostatečnou. Dnes se totiž očekává, že Evropská léková agentura schválí novou, uzpůsobenou vakcínu Pfizer a Moderna, tudíž se bude používat ta a nikoliv stará.

Čtěte také

Jakým způsobem se budou nemocnice látek zbavovat?

Krajské nemocnice čekají na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví jak mají s prošlými monoklonálními protilátkami naložit dál. Pravděpodobně je ale čeká stejný osud jako kterékoliv jiné prošlé léky, tedy likvidace ve spalovně.

A stejné to bude asi s vakcínami v hradecké fakultní nemocnici, která k tomu má i vlastní spalovnu ve svém areálu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související