Nevychovatelní rodiče, rozdíl mezi suchým a vlhkým kašlem i totální endoprotéza. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Jakou roli v rodině hraje matka a otec? Jaké vzory jsou pro dítě podstatné? Dá se jedním rodičem vychovat dítě stejně sebevědomé a vybavené do života jako dítě v tradiční funkční rodině? Vedoucí Manželské a rodinné poradny Mgr. Zuzany Vostrovské jsme se v naší radioporadně zeptali na výchovu dětí jen jedním z rodičů.

"Teorie hovoří o dost dobré mámě a dost dobrém tátovi. Důležité především je, aby se při výchově dělo dost dobrých věcí," říká Mgr. Zuzana Vostrovská, vedoucí Manželské a rodinné poradny v Hradci Králové. "Důležité je, aby dítě mělo jednu vztahovou osobu, u které se bude cítit bezpečně. A bude moci se na toho člověka vždy spolehnout, ať se děje dobré nebo špatné. Ve finále je vlastně jedno, jestli je to náruč otcovská nebo mateřská.

Čtěte také

Podzimní počasí je tu a různé virózy, kašle, a k tomu rýmy trápí mnoho lidí. V lékárnách je k dispozici nepřeberné množství dostupných léků a sirupů. A my nevíme, co máme po lékárnících žádat. Často se na ně také obracíme s prosbou o radu. Čím tedy můžeme kašel zmírnit? Objevují se i rady, že je možné vyzkoušet léky či kapky na alergii. Mohou pomoci?

PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory, hovořila v naší radioporadně na téma: podzimní virózy a nachlazení: "Léčbu volte podle typu kašle. Rozhodně by se neměly nikdy kombinovat léky, které kašel potlačují a které ho naopak uvolňují."

Čtěte také

Totální endoprotéza, tedy náhrada kyčelního kloubu. Jak se tato náročná operace v medicíně vyvinula za posledních 30 let a jakou techniku lékaři v současné době používají? A jak do operačních plánů zasáhl také koronavirus? Po celé České republice čeká mnoho lidí na výměnu kyčelního kloubu. Kdo je vhodným kandidátem, tedy jaké jsou indikace k operaci?

Primář ortopedického oddělení Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou MUDr. Pavel Hroch je hostem naší radioporadny: "Endoprotetika, čili umělé klouby, významným způsobem ovlivňují život spousty lidí. Bez nich by měli velmi malou kvalitu života."

autor: baj
Spustit audio

Související