Nevidomí v Hradci Králové mají cestování městskou dopravou snazší

23. září 2010

Cestování městskou dopravou ve stotisícovém Hradci Králové mají nevidomí a slabozrací snazší než dosud. Dopravní podnik dokončil ve všech nízkopodlažních autobusech a trolejbusech instalaci mluvicího systému, který nevidomým usnadňuje orientaci. ČTK to řekl mluvčí podniku Karel Brodský. Nízkopodlažní vozidla tvoří dvě třetiny vozového parku firmy čítajícího přes 130 vozů. Vybavení dalších téměř 60 vozidel mluvicím zařízením nevidomí vítají. "Je to dobrá pomůcka. Dosud se nevidomý člověk musel zeptat řidiče," řekla ČTK někdejší předsedkyně hradecké Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Irena Korečková.

Nevidomý člověk, který čeká na zastávce, musí mít u sebe malou vysílačku, kterou vyšle k přijíždějícímu autobusu či trolejbusu signál. Z reproduktorů vozu se mu pak ozve, která linka přijela a kam směřuje. Pokud chce nevidomý nastoupit, zmáčkne na svém ovladači další tlačítko a upozorní tím řidiče i cestující, že nastupuje. Vysílačku nevidomým proplácí hradecký magistrát.
První "mluvicí autobusy" začaly v Hradci Králové jezdit před čtyřmi roky. Na nynější rozšíření systému hradecký podnik získal státní dotaci přes 630.000 korun. Ročně podnik přepraví přes 30 milionů osob.
Letos hradecký podnik koupí od společnosti Iveco Czech Republic 13 nízkopodlažních autobusů za zhruba 100 milionů korun. Nahradí jimi stejný počet starých autobusů, které nejsou nízkopodlažní. Nové autobusy budou systémem pro nevidomé a zrakově postižené vybaveny standardně.
Výnosy podniku se pohybují kolem 300 milionů korun ročně. Přes 100 milionů korun z toho činí tržby z jízdného, téměř 130 milionů korun dotace města na provoz hromadné dopravy a zbytek si podnik vydělá dalšími činnostmi. Hospodaření firmy každoročně končí ziskem v řádu stovek tisíc až milionů korun.

Spustit audio